Za spas radnih mjesta Opel ce pojeftiniti automobile 40 posto?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemacki Opel, koji je bio u sastavu bankrotiranog General Motorsa, morat ce sniziti cijene svojih automobila i do 40 posto kako bi realizirao planiranu prodaju potrebnu za ocuvane svih radnih mjesta u Njemackoj, piše Bloomberg.
Novi vlasnik, kanadska Magna, pristao je sacuvati radna mjesta u Opelu, a Njemacka mu zauzvrat osigurava 1,5 milijardi eura kratkotrajnog zajma. Ukoliko Opel snizi cijene svojih modela za 40-ak posto, to ce zasigurno natjerati i konkurenciju poput Forda i PSA Peugeot Citroena da se upusti u rat cijenama.
I Magnin plan da proizvodnju proširi na Rusiju dodatno podgrijava spekulaciju da ce cijena automobila morati biti znatno manja. Treba imati na umu i cinjenicu da Magni, koja je jedan od najvecih svjetskih proizvodaca auto dijelova, nije primarni interes osigurati profit u Opelu vec joj je interes proizvesti što veci broj automobila, koje ona opskrbljuje svojim dijelovima. Moguce je i da ce Magna ipak odluciti se i na strategiju stvaranja profita, kako službeno tvrdi, no to znaci radikalno rezanje troškova što, pak, donosi i vjerojatno zatvaranje tvornica u Velikoj Britaniji i Belgiji.


Podijeli: Facebook Twiter