Za smrt suprugove bake uvjetna kazna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biljana Jakus (39) iz Novigrada na Opcinskom je sudu u Bujama pravomocno osudena na godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine, jer je u prosincu 2008. godine izazvala prometnu nesrecu u kojoj je poginula baka njezinog supruga Eda Jakus (79) iz Novigrada. Nakon izricanja presude osudena Jakus i Opcinsko državno odvjetništvo odustali su od žalbe, pa je presuda odmah postala pravomocna.

Nesrecu je Biljana Jakus skrivila 11. prosinca na raskrižju kod hotela Maestral i benzinske crpke OMV-a u Novigradu. Upravljajuci Opel Corsom, 39-godišnjakinja je izašla na glavnu cestu i oduzela prednost kamionu Mercedes kojim je upravljao Marko Capolicchio iz Galižane. Kamion je udario u lijevi bocni dio automobila. Corsa se od siline udara zaokrenula i zaustavila na nogostupu nekoliko metara od raskrižja. Eda Jakus, koja je sjedila na sjedalu suvozaca, od teških je ozljeda na mjestu preminula, dok je Biljana Jakus zadobila teške ozljede. Ocevidom je utvrdeno da nitko od sudionika nesrece nije bio pod utjecajem alkohola.

Na pocetku sudenja Biljana Jakus se izjasnila o krivnji i dodala da više nije sjela za volan nakon nesrece te da joj je jako žao zbog nesrece.

- Osjecam se krivom za nesrecu i žao mi je zbog sudara u kojem je poginula nona mog supruga. Mogu još reci da se nakon toga više nisam osjecala spremna za vožnju, a nesreca me jako potresla, kazala je sutkinji vidno utucena Jakus.

Pazinsko Opcinsko državno odvjetništvo izmijenilo je optužni prijedlog tako što je iz cinjenicnog opisa izbacilo dio u kojem stoji da Jakus nije postupila po vidljivo postavljenom prometnom znaku obaveznog zaustavljanja, te je 39-godišnjakinji time ujedno i izrecena blaža sankcija. Buduci da joj je umjesto godine dana bezuvjetnog zatvora izrecena uvjetna osuda, Biljana Jakus u naredne tri godine ne smije ponovno pociniti kazneno djelo. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter