Za smrt pješakinje samo 8 mjeseci zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zagrepcaninu Vladimiru Strujicu (60), koji je na Opcinskom sudu u Puli u travnju 2008. zbog usmrcivanja pješakinje Antonije Krajcar (68) 2003. osuden na godinu i osam mjeseci zatvora, Županijski sud u Puli smanjio je zatvorsku kaznu na samo osam mjeseci, smatrajuci onu prvotno izrecenu - prestrogom.

Županijski sud je razmatrajuci Strujicevu žalbu potvrdio prvostupanjsku presudu u svim dijelovima osim u onom o visini kazne, a kao razlog drasticnog smanjenja navodi se da je kazna od godinu i osam mjeseci prestroga.

"Prvostupanjski sud propustio je kao olakotne okolnosti ocijeniti zdravstveno stanje optuženika te pismo sucuti koje je uputio obitelji pokojnice, a na koje mu je obitelj pokojnice odgovorila da ga ne osuduje", piše u rješenju Županijskog suda, iz kojeg proizlazi da je Strujic nakon prometne nesrece imao problema sa srcem.

Strujic je prvostupanjskom presudom koju je donijela sutkinja Opcinskog suda u Puli Vera Glasnovic Gjoni krivim proglašen jer je 23. kolovoza 2003. oko 12.30 sati na pješackom prijelazu u Marulicevoj vozilom VW polo zagrebackih oznaka naletio na 68-godišnju Antoniju Krajcar.

Pješackom prijelazu nije se približavao s osobitim oprezom i dužnom pažnjom ne bi li u slucaju potrebe mogao zaustaviti svoje vozilo, olako smatrajuci da time nece ugroziti sigurnost ostalih sudionika u prometu. Zbog nedostatka opreza i dužne pažnje nije pravovremeno zakocio ni izbjegao nalet na Antoniju Krajcar, koja je prelazila preko pješackog prijelaza, te je prednjim dijelom vozila naletio na nju. Nesretna žena je zbog višestrukih teških ozljeda preminula na mjestu nesrece.

Sutkinja je u obrazloženju presude navela da je Strujic nedjelo pocinio iz nehaja, no da okolnosti nesrece sadrže elemente bezobzirne vožnje. Na pješakinju je naletio na pješackom prijelazu, uz sam rub kolnika, što po ocjeni suda upucuje da Strujic uopce nije obracao pažnju na stanje u prometu, a to potvrduje i cinjenica da nije kocio.

Kao otegotnu okolnost sutkinja je istaknula cinjenicu da se Strujic nije pokajao, vec je izjavio samo da mu je žao, pa po njenoj ocjeni ni danas nije svjestan svoje odgovornosti za nesrecu s tragicnom posljedicom. Navela je da se radi o vrlo grubom obliku nehaja. Olakotna okolnost za Strujica bila je cinjenica da je otac dvoje djece i da dotad nije bio osudivan.

Drugostupanjski sud je rješavajuci Strujicevu žalbu, u kojoj je on cak predložio da mu se odredi uvjetna osuda, naveo da mu se "nedostatak kajanja ne može uzeti kao otegotna okolnost jer je optuženik obitelji uputio pismo sucuti te u više navrata u postupku iskazao žaljenje".

Vladimir Strujic je u rujnu 2007. proveo cetiri dana u pritvoru, i to temeljem tjeralice buduci da se nije odazivao pozivima suda. Vrijeme provedeno u pritvoru bit ce mu uracunato u kaznu. Takoder, zbog nedolaska na jedno od rocišta na Opcinskom sudu u Puli novcano je kažnjen, s 5.000 kuna, njegov odvjetnik Krešimir Krsnik iz Zagreba. Strujic je dužan nadoknaditi troškove postupka te sudu platiti paušal od 1.000 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter