Za slijepe glasovna turistička karta Pule


Izvještaj o radu Udruge slijepih Istarske županije, mogućnosti ostvarivanja pomoći i potpora za slijepe te projekt glasovne turističke karte grada Pule bile su neke od tema godišnjeg sastanka porečke podružnice ove udruge. Podružnica broji 30 članova, koji se dvaput tjedno okupljaju u prostorima u naselju Mate Balote koje im je prije nekoliko godina na korištenje dodijelio Grad Poreč. Sastanku su prisustvovali predsjednik Zlatko Kuftić i predsjednica porečke podružnice Olimpija Meden te porečki članovi.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odobrilo je 520 tisuća kuna za drugu godinu financiranja trogodišnjeg programa "Dobar dan - usluga osobne asistencije slijepim osobama" koje žive u samačkim kućanstvima na području Istarske županije. Putem Agencija za mobilnost i programe EU udruga je, u partnerstvu s Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Koper i Udrugom slijepih iz Mađarske, prošla na natječaju za obrazovanje odraslih (slijepih) osoba te je odobreno 70 tisuća eura za program "learning mobilities for persons with disabilities".

Ministarstvo turizma uplatilo je 100 tisuća kuna za projekt "Inovativni inkluzivni turizam", a u planu je izrada glasovne turističke karte Pule na kojoj će svaka slijepa osoba, pozivom na troznamenkasti telefonski broj, moći saznati o znamenitostima grada. Projekt bi se u budućnosti trebao proširiti i na druge istarske gradove. Uplaćena su sredstva za nastavak izgradnje edukacijsko centra slijepih Cukrići, i to 30 tisuća kuna od TE Plomin, oko 15 tisuća kuna od Istria social & sports kluba iz Sydneya, te 400 kuna od tamošnjih stanovnika Marije i Josipa Žufića. Nešto više od 12 tisuća kuna prikupljeno je putem humanitarnih kasica postavljenih u poštama, tvrtkama, restoranima i drugim punktovima u Istri.

- Ne cvatu ruže, ali niti u jednom trenutku nisu dovedene u pitanje aktivnosti i projekti udruge, kazao je Kuftić. (Napisao i snimio J. PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter