Za šišanje u fušu i 50 tisuca kn kazne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je odlucila obracunati se s radom na crno i radom u fušu kad su u pitanju obrtnicke djelatnosti pa ce ubuduce svakome koga inspektori uhvate u takvom radu prijetiti kazna od tri do 50 tisuca kuna. Uz to, sankcija za rad na crno bit ce i oduzimanje imovine stecene nezakonitim radom.

Na kraj se želi stati, primjerice, frizerima, vodoinstalaterima, soboslikarima, automehanicarima… koji nemaju prijavljen obrt, a obavljaju tu djelatnost, ili imaju prijavljen obrt ali rade na crno te tako zakidaju državu, kao i predstavljaju nelegalnu konkurenciju onima koji uredno podmiruju svoje obveze. Od toga da se kažnjava i one koji angažiraju majstore na crno zasad se odustalo.

Zakon o zabrani i sprjecavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti Hrvatska obrtnicka komora traži vec dugi niz godina jer time želi zaštititi obrtnike koji su uredno registrirani i placaju poreze i ostale namete državi. U Vladi doznajemo da bi zakon u proceduru mogao vec na njenoj današnjoj sjednici, ali se još lome koplja oko toga kako riješiti novu ulogu državnih inspektora. Oni bi, po zakonskom prijedlogu, trebali imati ovlasti ulaska u kuce i ostale objekte, primjerice garaže, u kojima netko obavlja rad na crno.

Obrtnicke ce poslove, primjerice popravke kucanskih aparata i farbanje stanova, ljudi koji nemaju registriranu djelatnost ubuduce moci raditi samo za vlastite potrebe ili pružajuci rodbinsku i prijateljsku pomoc.

No, u jednom dijelu radne skupine, a ona okuplja i predstavnike obrtnika i Hrvatske gospodarske komore i sindikata, postoji skepsa prema tom rješenju jer ce biti teško utvrditi je li susjedska pomoc samo pomoc prvom susjedu ili i onome tko stanuje tri kuce dalje ili u drugoj zgradi. Uz to, naši se sugovornici pitaju kako sprijeciti ljude da pomažu prijateljima koji žive na drugom kraju grada ili u drugom gradu, makar nije rijec ni o susjedima ni o rodbini.

Još veci problem u provedbi zakona mogla bi stvoriti odredba po kojoj ce inspektori imati ovlasti nadzora ako prime dojavu da netko u svojoj kuci obavlja djelatnost za koju nigdje nije registriran pa naši izvori, koji sumnjaju u izvedivost takvog rješenja, napominju da "ni policija ne može bez sudskog naloga uci u neciju kucu i provesti nadzor, a kako ce to tek moci inspektori koji istražuju rad na crno".


Podijeli: Facebook Twiter