Za sindikaliste granice u Europi odavno ne postoje

Sindikalisti na Kaštelu (u prvom planu Mladen Novosel) (J. PREKALJ)
Sindikalisti na Kaštelu (u prvom planu Mladen Novosel) (J. PREKALJ)

Čestitka kolegama i svim građanima Hrvatske te odlučno protivljenje ograničavanju zapošljavanja hrvatskih državljana u Sloveniji i Italiji od 1. srpnja, osnovne su poruke s današnjeg susreta predstavnika sindikata iz Hrvatske (SSSH), Italije (CGIL, CISL i UIL) i Slovenije (ZSSS, KS 90 SLO), održanog u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, najprije na graničnom prijelazu Kaštel, a zatim na mjestu nekadašnjeg graničnog prijelaza između Slovenije i Italije - Škofije (Rabuiese). Sindikalisti su ukazali na štetnost moratorija - ograničenja na pravo slobode kretanja i zapošljavanja, osobito u pograničnom području triju država. Upozorili su na opasnost od neregularnog rada i potrebu stvaranja pravnog okvira koji će to spriječiti te pogranične radnike zaštititi od diskriminacije. Slovenija je već uvela takav moratorij, dok Italija upravo ovih dana o tome odlučuje.

- Za nas sindikaliste granice u Europi već odavno ne postoje, a kolegama iz Slovenije i Italije, s kojima jako dobro surađujemo i ujedinjeni smo u međuregionalnim odborima, zahvaljujemo na podršci tijekom procesa ulaska Hrvatske u EU te u trenutku kad pojedine vlade odlučuju o ograničenju kretanja i zapošljavanja hrvatskih radnika. Posebno nam je drago što su pokrenuli inicijativu prema svojim vladama da do moratorija ne dođe. Prije svega nam je u interesu da hrvatski radnici rade u Hrvatskoj i vjerujemo da će ulazak u europsku obitelj pomoći našem gospodarstvu i otvaranju novih radnih mjesta. Zajednički nam je cilj da Europa bude daleko više socijalna i manje profiterska, da standard hrvatskih radnika bude na razini zapadne Europe te da u budućnosti svi europski radnici imaju jednake plaće i prava, rekao je predsjednik SSSH-A Mladen Novosel.

Roberto Treu (CGIL) je rekao da se ulaskom Hrvatske u EU ujedinjuju i sindikati triju zemalja koji predstavljaju 65 milijuna radnika. "Svi zajedno želimo drugačiju Europu - onu koja se neće toliko temeljiti na kapitalu, već će poticati rast i zapošljavanje", poručio je. Najavio je da će se boriti protiv ograničavanja kretanja radnika, koje je dosad pokazalo samo negativne efekte, doprinoseći širenju rada "na crno" i otežavajući regularno zapošljavanje te šteteći tako i radnicima i poslodavcima.

Peter Mejcen, predsjednik KS90 Slovenije, kazao je da žele EU ljudi, a ne kapitala i da ograničavanje protoka radne snage, prema slovenskom iskustvu, ne donosi pozitivne rezultate. Države bi više trebale učiniti za sprečavanje rada "na crno" i za pravednu cijenu rada. Tada će poslodavci najprije zapošljavati radnike iz svoje zemlje, a strane tek ukoliko im zatreba osoba drugačije stručne spreme", objasnio je. (Kristina FLEGAR; snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter