Za silovanje u braku do 15 god. zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi se uskoro trebala pridružiti skupini demokratski uredenih europskih država u kojima se silovanjem smatra svaki spolni odnos za kojega jedna osoba nije dala svoj pristanak. Izmjene Kaznenog zakona (KZ) kojima se silovanje ne bi, kao dosad, definiralo uporabom sile ili prijetnje, nego izostankom pristanka jednog od partnera, predlažu strucnjaci na celu s profesoricom Pravnog fakulteta u Zagrebu, dr. Ksenijom Turkovic, predsjednicom Radne skupine koja je pripremila nacrt novog KZ-a.

- Silovanje je kazneno djelo temeljem toga što se nekome ugrožava sloboda u seksualnom odlucivanju, dakle svaki akt u kojem je izostao pristanak jedne osobe. No, to nije samo pitanje izmjena zakona, nego ce morati doci i do promjene shvacanja u društvu, treba napraviti i pomak u glavama, istaknula je profesorica Turkovic na okruglom stolu o izmjenama KZ-a. Nacrt novog zakona kao silovanje tretira i svaki spolni odnos s nemocnom i podredenom osobom kao i djela koja su se do sada tretirala kao «podvodenje» - kada se nekoga prisiljava na spolni odnos s drugom osobom.



Zakonski nacrt donosi veliki pomak u kažnjavanju silovanja u braku i izvanbracnoj zajednici jer bi se obiteljska silovanja kažnjavala strože od drugih. Primjerice, za silovanje u bracnoj, izvanbracnoj i istospolnoj zajednici, koje se pocini uz uporabu sile, predvidena je zatvorska kazna od tri do 15 godina, dok su za silovanje u istim okolnostima, koje ne ukljucuje obiteljske i partnerske veze, predložene kazne zatvora od jedne do deset godina.

Iako su na podrucju zaštite djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja predložili niz izmjena kojima su primijenjene medunarodne konvencije o zaštiti djece, strucnjaci iz radne skupine nisu mijenjali dobnu granicu za dragovoljni spolni odnos - ona je ostala 14 godina kao i do sada. Profesorica Turkovic napomenula je da ista dobna granica postoji u 11 europskih država.

Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic smatra pak da je neprihvatljiva dobna granica od 14 godina, pri cemu se poziva na istraživanje koje je njezin ured proveo medu zagrebackim srednjoškolcima. Rezultati su pokazali da polovica ovih tinejdžera smatra da granicu pristanka na spolni odnos treba podici na 16 godina.


Podijeli: Facebook Twiter