Za Sigurnu kuću Istra prikupljeno 16.500 kuna

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Šesnaest i pol tisuća kuna prikupljeno je sinoć na humanitarnoj akciji "Muškarci za žene", održanoj u povodu dana žena u medulinskom Multimedijalnom centru, u organizaciji udruge MedulinArt, te pod pokroviteljstvom Općine Medulin. Novac će biti proslijeđen Sigurnoj kući Istra koja skrbi o ženama, žrtvama obiteljskog nasilja. Račun je još otvoren, pa postoji i mogućnost naknadnih donacija. 

Čerljenko i Rojnić 

Riječ je o nastavku lani pokrenute izrazito uspješne akcije "Žene za žene", kada je prikupljenih desetak tisuća kuna također usmjereno Sigurnoj kući. Za razliku od lani, kada su se prodavale fotografije žena, preksinoć je bilo izloženo 30 fotografija muškaraca poznatih lokalnoj, ali i široj zajednici. Fotografije, čija je autorica Ana Lorencin Buljan, kupovale su se po 200 kuna, a 50 su koštale narukvice članice MedulinArta Maje Čerljenko koje su nosili muškarci s fotografija. Čerljenko je, uz Martinu Rojnić, i autorica ovog projekta. Usto, posjetitelji su mogli kupiti i druge radove, poput knjiga i glazbenih CD-ova.

Predsjednica MedulinArta Ivana Demarin napominje da je ove godine prikupljeno znatno više novca nego lani zato što su u akciji sudjelovale Općina Medulin i općinske komunalne tvrtke, doniravši po 2.000 kuna. Tako su se, uz načelnika i donačelnika Gorana Buića i Damira Demarina, na fotografijama našli vodeći ljudi Albaneža, Med eko servisa i Buže Edo Krajcar, Enco Crnobori i Aleksander Vojak. Na fotografijama, koje su se dobro prodavale, vidjeli smo i vatrogasce, maslinare, lokalne ugostitelje, vinare, kuhare, glazbenike, ali i - planinara i radijskog voditelja Ivu Čipčića.

Putem video veze posjetiteljima se obratila Branka Žužić, glasnogovornica Sigurne kuće Istra, koja je iznijela crnu statistiku, podsjetivši na nedavna ubojstva mladih žena u Hrvatskoj.

- Ove crne brojke upozoravaju nas da moramo prijaviti nasilje, bilo da se ono događa u obitelji ili u susjedstvu. Lani je u Hrvatskoj ubijeno 18, a preklani 17 žena. U posljednjih deset godina ubijeno ih je 240, a u 15 godina bračni ili izvanbračni partneri ubili su 328 žena. Stoga je potreban još veći angažman društva u prevenciji nasilja, upozorila je Žužić. Ukazala je na nedovoljan angažman žena u politici. 

Ne samo na burzi 

- Čekaju nas lokalni izbori i bit će žalosno ukoliko žene budu podzastupljene. One zaslužuju biti zastupljenije u vlasti tako da budu i gradonačelnice i županice, a ne samo zamjenice župana. Zaslužuju biti zastupljenije u nadzornim odborima tvrtki, ali ne i na burzi rada, rekla je Žužić.

Prema riječima načelnika Buića, riječ je o fantastičnom projektu. Potvrdio je da je u politici premalo žena, te odaslao poruku: "Žene, angažirajte se!". Podsjetio je da je u Općini Medulin zaposleno 80 posto žena, među kojima su četiri pročelnice te dvije voditeljice ustanova. Nasilnicima je pak poručio:"Muškarac koji udari ženu nije muškarac!". (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter