Za šest godina u školu samo s - tabletima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 2020. godine svi bi hrvatski osnovci umjesto s torbama i udžbenicima u školu trebali ići samo s tabletima - predviđanja su to projekta e-škole čiju radnu skupinu na nacionalnoj razini vodi prof. dr. Pero Lučin.

Pojašnjavajući da ideja projekta nije samo prebaciti udžbenike na tablete, već cijeli proces učenja u hrvatskim školama prilagoditi digitalnim i interaktivnim sadržajima, Lučin ističe da se radi o skupom projektu za koji će uvijek biti teško pronaći sredstva u državnom proračunu.

- Prva verzija projekta je izrađena i procjenjuje se da je za njegovu provedbu potrebno osigurati 250 milijuna eura. Osnovna je ideja da se napravi prijava za strukturne fondove EU-a jer najbolji način za podizanje konkurentnosti Hrvatske ulaganje je u obrazovanje, ističe Lučin.

Navodeći da je neupitno da će se projekt e-škola morati u budućnosti provesti te da se on u bilo kojoj formi treba realizirati, Lučin takav stav argumentira tvrdnjom da za šest godina udžbenici u današnjem obliku neće postojati.

- Projekt je kompleksan i ima nekoliko komponenti, stoga za njegovu provedbu treba pet do šest godina. Međutim, to ne znači da se već 2016. ili 2017. godine neće provoditi kao pilot-projekt, jer tada će u školu već kretati djeca rođena 2010. godine.

Naravno da se on ne može provesti odjednom. Treba početi od jedne generacije i onda ga nastaviti širiti. Primjerice, krenuti od učenika petih razreda pa ga spuštati na nižu razinu. Međutim, to su detalji o kojima još nismo raspravljali, tako da način provedbe projekta tek treba utvrditi.

Prošlog tjedna smo bili u Dubaiju ne bismo li se upoznali s njihovim načinom uvođenja tableta u nastavu. Oni su prije godinu dana tablete uveli za učenike svih sedmih razreda, pojašnjava Lučin.

Za provedbu projekta u koji bi se trebao uključiti cjelokupni osnovnoškolski sustav u svim je školama potrebno osigurati dobru infrastrukturu, pametne ploče, tablete za nastavnike, ali i provesti edukaciju nastavnika. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter