Za sedam projekta odobreno 115.000 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za sedam kandidiranih projekata Turistička zajednica Grada Buzeta je od Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Istarske županije i županijskih odjela za turizam i poljoprivredu, dobila ukupno 115.000 kuna potpora, što je najviše do sada sredstava povučenih iz ova tri izvora, naglasila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare stručna suradnica buzetskog TZ- a Mila Nežić.

Prvenstveno se radi o nastavku dosadašnjih projekata, prije svega manifestacija Subotine po starinski i Festivala istarskih tartufa te nastavku projekta Buzet Outdoor- trail.

U sklopu poziva za potpore turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima, Hrvatska turistička zajednica je za projekt Buzet Outdoor- trail osigurala 30.000 kuna. - Prošle godine započeli smo sa obilježavanjem tri trase "100 milja Istre" sa unificiranom pješačkom signalizacijom i s time smo htjeli nastaviti i ove godine. U sklopu ovog projekta nadopunit ćemo "Stazu sedam slapova" i na početku staze napraviti veliku informativnu tabelu sa informacijama o cijeloj stazi i udaljenostima do pojedinih slapova, najavila je Nežić.

Za potpore manifestacijama, za rujansku Subotinu po starinski, HTZ je izdvojio 10.000 kuna dok je županijski TZ za Subotinu po starinski odobrio 5.000 kuna, a za Festival istarskih tartufa 10.000 kuna. Županijski odjel za turizam je za Festival istarskih tartufa odobrio 15.000 kuna, a županijski odjel za poljoprivredu je ovu manifestaciju podržao sa 30.000 kuna dok je za obnovu višestoljetne lipe u Slumu osigurao 15.000 kuna. Projekt obnove slumske lipe buzetski TZ kandidirao je u suradnji sa laniškom općinom. Riječ je o nadaleko poznatoj slumskoj lipi, po nekima najvećoj, a možda i najstarijoj u Hrvatskoj. Cilj je spasiti od propadanja taj vrlo značajan prirodni spomenik sjeverne Istre. Stoljetnoj lipi koja unatoč šupljem deblu i dalje raste i zeleni, potrebna je hitna sanacija, zaštita i stabilizacija jer došlo je do propadanja provodnog sustava i djelomičnog odumiranja korijena te je indirektno narušena statika cijelog debla.

- Izuzetno mi je drago što su se nastavile aktivnosti u kandidiranju projekata i uspješnom povlačenju sredstava čime će neke manifestacije i projekti biti dodatno unaprijeđeni. Na području Grada Buzeta u posljednje četiri godine je realizirano ili ugovoreno više od 11 milijuna kuna investicija u turističku infrastrukturu u čemu prednjači revitalizacija kulturne baštine i širenje ponude sportsko rekreativnih aktivnosti, istaknuo je gradonačelnik i predsjednik buzetskog TZ-a Siniša Žulić te izrazio zadovoljstvo odličnim turističkim brojkama kojima se postavljaju novi turistički rekordi.

- Možemo biti vrlo zadovoljni što je u prvih sedam mjeseci ostvareno 29.893 noćenja što je 24,3 posto više, te 8.305 dolazaka ili 27,4 posto više nego u istom razdoblju lani. Srpanjski rezultati su također odlični, ostvareno je 12.564 noćenja ili 25 posto više i 2.691 dolazak što je 20 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. S obzirom su brojke u prvih sedam mjeseci izuzetno dobre i da nas očekuje turistički jaki kolovoz i rujan, nadamo se da bi ovu godinu mogli završiti sa novim rekordom od 60.000 noćenja. Ono što je vrlo indikativno je da turisti na buzetskom području prosječno borave više od četiri dana što je jako dobro, rekao je Žulić. Najbrojniji su turisti iz Njemačke, slijede domaći gosti, potom gosti iz Austrije, Rumunjske, Ujedinjene Kraljevine, Belgije i Poljske.

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)



Podijeli: Facebook Twiter