Za sanaciju kupacice 10-ak tisuca eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Oko deset tisuca eura potrebno je za sanaciju skulpture "Ljeto", oštecene prije nekoliko godina u vandalskom cinu. Deponirana je u skladištu Usluge i kada Grad iznade sredstva za njenu sanaciju bit ce vracena na svoje mjesto, rekao je procelnik poreckog komunalnog odjela Milan Lakovic odgovarajuci na pitanje vijecnika Azeglia Picca da li ce se skulptura nekad smještena ispred crkve Gospe od Andela ponovno naci pred ocima javnosti.

"Ljeto" utjelovljeno u kupacici zagrebackog kipara Tomislava Ostoje bilo je središte fontane na Trgu slobode, ali je skulptura stradala pocetkom 2006. godine kada je skupina huligana odvalila s postolja i preko trga odvukla do Peškere gdje je bacena u more. Tom je prilikom skulptura natucena, a odlomljena joj je jedna noga. Grad je podnio prijavu protiv nepoznatog pocinitelja, kontaktiran je autor i procijenjena šteta, ali do danas nije vracena na svoje mjesto.

Picca je takoder zanimalo da li se neka kulturna ustanova bavi održavanjem i brigom oko skulptura u gradu, te je li moguce nekoga za to angažirati. Ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine Elena Uljancic-Vekic, odgovorila je kako je Gradu vec poslala dopis u kojem se predlaže da se briga o zbirci od deset skulptura koliko ih se nalazi na podrucju grada, prenese na ovu instituciju.

- Muzej se vec brine o skulpturama u Parku Dušana Džamonje, pa može i za skulpture u gradu, osim toga to je u opisu našega radnog mjesta, dodala je Uljancic-Vekic.


Podijeli: Facebook Twiter