Za samozapošljavanje u obrtu potpora 18.614 kuna

Uvjet za volontiranje – 30 dana na burzi (M. ANGELINI)
Uvjet za volontiranje – 30 dana na burzi (M. ANGELINI)

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) od danas primjenjuje ponešto izmijenjene Mjere aktivne politike zapošljavanja kojima su uvjeti korištenja značajno pojednostavljeni. Skraćeno je vrijeme koje nezaposlena osoba treba provesti na evidenciji da bi mogla sudjelovati u nekoj od mjera aktivne politike zapošljavanja. Za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. volontiranje, nezaposleni u evidenciji treba biti minimalno 30 dana, a mjeru može koristiti i ako je stekao do godinu dana staža u zvanju za koje se obrazovao.

Novčana pomoć za stručno osposobljavanje i dalje je u visini neoporezive stipendije - 1,6 tisuća kuna, a država poslodavcima pokriva troškove i mirovinskog i zdravstvenog doprinosa. Nezaposlena osoba koja se želi samozaposliti praktično dan nakon prijave u nezaposlenost može predočiti svoj poslovni plan i zatražiti potporu koja za obrt iznosi 18.614 kuna, odnosno 24.189 kuna za trgovačko društvo. Za zapošljavanja dviju osoba na istom radnom mjestu država će pokrivati 75 posto godišnjeg troška bruto plaće, za razliku od 50, odnosno 70 posto koliko je pokrivala do sada.

Izmjene su i u programu javnih radova, pa je novina sufinancirano zapošljavanje u komunalnim javnim radovima. Do sada se u javnim radovima moglo steći maksimalno šest mjeseci radnog iskustva, no ubuduće će se moći raditi i do godinu dana, s tim da, primjerice u komunalnim poslovima, trošak pola godine snosi HZZ, a drugu polovicu lokalna uprava. Mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvatit će se i stalni sezonci u turizmu kojima će država plaćati doprinose za produžene mirovinsko osiguranje izvan sezone. Pritom, poslodavac izvan sezone mora zadržati 20 posto stalnih sezonaca. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter