Za šaku lipa razbili kameni kip Gospe Lurdske

Na pločniku ili pješačkoj zoni mora biti dovoljno mjesta za prolaz pješaka
Na pločniku ili pješačkoj zoni mora biti dovoljno mjesta za prolaz pješaka

U špilju Gospe Lurdske, svetište koje se nalazi u sklopu Crkve sv. Antona ponad Arene, noćas su upali vandali i uništili vrijedan kameni kip. O tom nemilom događaju župnik Gabrijel, časne sestre i osobe koje brinu o svetištu obavijestile su policiju i javnost, konsternirani i tužni zbog gubitka omiljenog kipa koji je svetište krasio duže od osam desetljeća, još od daleke 1936. godine.

Mjesto za molitvu

- Vjerujem da ova devastacija i vandalizam nad našim kipom nije vjerski motivirana. Mislim da razlog leži u šačici kuna koje su se nalazile oko kipa. Ili bolje, rečeno u lipama, jer su doslovno okolo bile žute kovanice po deset lipa, tu i tamo koja od 50 ili koja kuna. Sve skupa možda je bilo 20, 30 kuna. I vjerujem da je u pokušaju da skupi sve te kunice ta osoba srušila kip i on se razletio u komade. Ali njemu to ne predstavlja ništa, bacio vazu ili ovaj kip, njemu je isto, ali nama nije, tužno nam je rekao Gabrijel, župnik sv. Antona.

Tijekom našeg dolaska špilju su dolazili obilaziti i brojni znatiželjnici, pa i jedna časna sestra koja je bila jako potresena viđenim: "Kome je ona smetala? Srce me boli… Moram otići odavde", rekla je i otišla. Gospođa Ljuba, zadužena za skrb o ovom malom svetištu, rekla nam je da na ovo mjesto dolaze ljudi na molitvu kada je crkva zatvorena, dolaze i mladi, kao i za svetkovinu Gospe Lurdske kada se ovdje organizira molitva krunice i procesija.

Glava razbijena 2002.

Već jučer svoj su posao odradili i policija i tehničari, ali u crkvi se ne nadaju nekim rezultatima. A kip se po svemu sudeći neće moći popraviti već će morati po drugi u Italiju.

- Prije 20-ak dana ukraden nam je iz špilje još jedan kip, klečeći kip Bernardice, ali on, za razliku od ovog, nije imao nikakvu financijsku vrijednost jer je bio od gipsa, ali je bio lijep. No, ovaj sada razbijeni, je od kamena, datira iz vremena gradnje crkve i uređenja špilje, a kako su ovdje tada bili talijanski fratri, vjerojatno je i rad nekog venecijanskog majstora, iako vjerojatno nema neku veću umjetničku vrijednost. Već smo ga 2002. godine morali restaurirati jer su kipu Gospe Lurdske bili razbili glavu, ali sada su to presitni komadići i nema tu spasa, rekao nam je na kraju župnik sv. Antona. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter