Za sada se neće graditi dom za vatrogasce u Pićnu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Pićan, donijete su treće po redu izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Pritom su neke od proračunskih stavki smanjene ili povećane, u odnosu na planirane, kako bi se osigurala dostatna sredstva za financiranje i funkcioniranje jedinice lokalne samouprave, do kraja godine. Pod proračunskom stavkom jedinstveni upravni odjel, povećanje sredstava za 19.500 kuna namijenjeno je rashodima za usluge tekućeg i investicijskog održavanja.

Sredstva prebačena za komunalne radove

U dijelu za vatrogastvo i civilnu zaštitu sredstva su smanjena za 2,343 milijuna kuna na kapitalnom projektu izgradnje Vatrogasnog doma, a prebačena su na komunalnu infrastrukturu. Za održavanje objekata i uređaja, (96 tisuća kuna), na održavanje putova (40 tisuća), za uređenje i održavanje javnih površina i zaštitu okoliša (26 tisuća kuna). Na potrošnju električne energije i održavanje javne rasvjete (30 tisuća kuna), a za kapitalni projekt asfaltiranja nerazvrstanih cesta, namijenjeno je dva milijuna kuna te 30 tisuća na elaborat za ceste.

Za potrebe i usluge u zdravstvu povećano je izdvajanje za tisuću kuna, radi sufinanciranja nabavke ultrazvučnog aparata u Domu zdravlja u Labinu. Za djelatnost kulture povećanja su planirana za 87 tisuća. Budući je loše vrijeme pokvarilo planiranu proslavu Dana Općine Pićan, za neutrošenih 10 tisuća kuna, povećana su sredstva na proslavi dana Bartulje u Tupljaku. Za proslavu svete Katarine, dodana je 31 tisuća kuna više. Manifestacija LegendFesta zahtijeva 15 tisuća kuna više.

Više novca za vrtiće i obrazovanje

Za adaptaciju Barunove palače u Pićnu, a radi kandidiranja projekta na natječaj, vijećnici su prihvatili povećanje od 20 tisuća kuna. Novo povećanje sredstava iziskuje i Dječji vrtić u Pićnu, jer Općina plaća roditeljima 150 kuna po djetetu. Planira se u potpunosti financirati boravak trećeg i svakog slijedećeg djeteta, i tu se za građane planirano dodaje 117 tisuća kuna. Za privatni Dječji vrtić u Labinu koji pohađa jedno dijete osigurano je tri tisuće kuna, i devet tisuća kuna uplaćuje se Dječjem vrtiću u Kršanu, kojeg pohađa troje djece, jer je Vrtić u Pićnu popunjen.

Za stavku školstva povećanje iznosi 26 tisuća kuna, od kojih je 20, upotrijebljeno za farbanje škole i ostalo tekuće i investicijsko održavanje, a sa šest tisuća kuna plaćen je prijevoz na maturalni izlet učenicima osmog razreda. U programskoj djelatnosti socijalne skrbi povećanje iznosi 70 tisuća kuna, a namijenjeno je za Božićno-novogodišnje poklon bonove, u iznosu 200 kuna, umjesto ranijih 100 kuna, a namijenjeni su umirovljenicima, domaćicama i nezaposlenim osobama. Nakon iscrpnog obrazloženja, i gotovo bez rasprave, izglasane su izmjene i dopune proračuna. (K. ŠOŠTARIĆ-PERKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter