Za sada ništa od prodaje Mercatora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postupak prodaje 23,34 posto dionica Mercatora u vlasništvu prezadužene Pivovarne Laško (PL) vjerojatno ce biti zaustavljen, a slovenske banke i državni fondovi traže najbolje rješenje kako dalje pri cemu nije zanemariv ni utjecaj politike, navode u cetvrtak slovenski mediji.

Slovenske banke kao važne suvlasnice i Mercatora i PL-a razmišljaju o tome kako odvojiti ta dva slucaja, zaštititi nacionalni interes države u Mercatoru i sprijeciti da PL-ova cetvrtina Mercatora bude prodana prejeftino zbog dospijeca PL-ovih kredita sredinom ove godine.

Banke zato sada razmišljaju o posrednoj dokapitalizaciji Pivovarne Laško, a onda o njenoj prodaji, za što postoje zainteresirani, pod uvjetom da se PL-ov paket dionica Mercatora ne prodaje sada nego u zajedno sa dionicama koje imaju državni fondovi i strane banke, kako bi se postigla bolja cijena u koju je ukljucena i premija koja se ocekuje od buduceg vlasnika koji bi došao do vecinskog paketa dionica najvece slovenske kompanije, navodi ljubljansko "Delo".

Takav nacin prodaje 'na dva kolosijeka' zadovoljio bi banke, nacionalni interes, a vjerojatno i premijera Boruta Pahora koji se ne želi javno izricati o slucaju kako mu se ne bi prigovorilo da se ponaša kao njegov prethodnik Janez Janša, navodi vodeci slovenski list.

Naime, opca je ocjena da je uz ekonomsku krizu za nestabilnu vlasnicku strukturu Mercatora i veliko zaduženje Pivovarne Laško odgovoran prijašnji premijer Janez Janša koji je "ispod cijene" i direktnim uplitanjem prije nekoliko godina udio državnih fondova u Mercatoru prepustio tada jakim igracima na domacem tržištu dionica, a u meduvremeno posrnulim financijskim holdinzima iz Kopra i Laškog.

Pred današnji sastanak upravnog odbora PL-a, koji ce osim o poslovanju u prošloj godini raspravljati i o obvezujucim ponudama za 23,34 posto Mercatora medu kojima je najviša ona iz Agrokora, poslovni list "Finance" navodi da ce Pivovarnu Laško dokapitalizirati prekmurski agrokombinat Panvita, u kojemu je direktor bio sadašnji ministar poljoprivrede Dejan Židan, neki državni fondovi, te tvrtka Orbico u vlasništvu Branka Roglica. Hrvatski poduzetnik Roglic ujedno je i slovenski pocasni konzul u Splitu.

List tvrdi da upravu Pivovarne Laško nisu zadovoljila obecanja kako bi Agrokor, koji je ponudio najvišu cijenu za dionice Mercatora, osigurao vecu prisutnost njihova piva i bezalkoholnih pica na policama Konzuma, te da nije bila dovoljno primamljiva niti sugestija da bi mogao povecati prvotnu ponudu od 206 eura za dionicu.

Uz to, slovenski mediji navode da se razmišlja o tome kako bi u buducim natjecajima za prodaju Mercatorovih dionica trebalo iskljuciti Mercatorove regionalne konkurente, jer Mercator treba nastaviti poslovati kao samostalna tvrtka važna za domacu agroindustriju i plasman njenih proizvoda u jugoistocnoj Europi.


Podijeli: Facebook Twiter