Za sada neće ispitivati Šeksa, Plenkovića, Ramljaka i Dalić

Neizostavan dio garderobe svake žene
Neizostavan dio garderobe svake žene

Na prvoj radnoj sjednici saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor svjedočio je predsjednik prve Vlade RH Stjepan Mesić, a prethodno je povjerenstvo odlučilo da za sada neće kao svjedoke pozivati Vladimira Šeksa, Andreja Plenkovića, Antu Ramljaka i Martinu Dalić. 

Pozivu povjerenstva da danas svjedoče nisu se odazvali vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je nedostupan hrvatskim vlastima i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, te njegov otac Ante koji se ispričao medicinskim razlozima. 

Otac i sin Todorić bit će ponovno pozvani da svjedoče pred povjerenstvom. 

Jednoipolsatnu Mesićevu svjedočenju prethodila je jednosatna žučna rasprava članova povjerenstva koga sve i kada treba pozvati da odgovara na pitanja. 

Članovi povjerenstva iz redova vladajuće većine inzistirali su na kronologiji nastanka Agrokora te pozivanje svjedoka vremenskim slijedom počevši od 1990. godine, dok su četiri člana iz oporbenih redova upozoravali da je potrebno raščistiti sve okolnosti u vezi lex Agrokor te da bi zbog toga izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak trebao biti logičan svjedok. 

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je da je "problem lex Agrokor toliko težak da će Vlada kad-tad na njemu pasti, zbog čega je vladajućima u interesu da se u parlamentarnoj istrazi što više oteže s dolaskom do aktualne situacije". 

Nakon međustranačkog prepucavanja članovi povjerenstva došli su do kompromisa da će na iduće sjednice pozivati po četiri svjedoka, a preglasavanjem su došli i do njihovih imena. Voljom većine na idućih pet sjednica neće biti pozvani Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Ante Ramljak te Martina Dalić, dok su svi ostali svjedoci dobili jednoglasnu podršku povjerenstva. Gordan Maras (SDP) zapitao je zašto svi ministri financija do Slavka Linića mogu doći svjedočiti, samo Martina Dalić ne. 

U utorak će pred povjerenstvom svjedočiti još jedan hrvatski premijer iz devedesetih Josip Manolić, te čelnici Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić. 

Nakon toga na sjednicama 15., 16., 22. i 23. studenoga članovi povjerenstva ispitivat će Franju Gregurića, Zdravka Mršića, Juricu Pavelića, Zlatka Matešu, Željka Rohatinskog, Josipa Petrovića, Borislava Škegru, Zorana Jašića, Božu Prku, Ivana Šukera, Matu Crkvenca, Slavka Linića, Franju Lukovića, Antu Samodola, Pjera Mateka, Marka Škreba i Borisa Vujčića. 

O ostalim svjedocima povjerenstvo će se naknadno dogovarati, dok će se onima koji se ne odazovu poziv na svjedočenje stalno ponavljati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter