Za rođenje djeteta sedam tisuća kuna općinske potpore

Predsjednik motovunskog Vijeća Elvis Linardon, predsjednik Udruge mladih Kaldir Luka Laganis s Poveljom i motovunski načelnik To
Predsjednik motovunskog Vijeća Elvis Linardon, predsjednik Udruge mladih Kaldir Luka Laganis s Poveljom i motovunski načelnik To

Na svečanoj sjednici vijeća općine Motovun održanoj u povodu Dana općine načelnik Tomislav Pahović osvrnuo se na trenutne aktivnosti, dodajući kako je iza vijeća i djelatnika općinske uprave poprilično aktivna godina. Ponajprije obilježena brojnim infrastrukturnim radovima, ali, rekao je, bila je to i teška godina jer je općina izgubila brdsko planinski status zbog čega je izgubila znatna sredstva koja su se koristila za poboljšanje životnih uvjeta mještana, a posebice djece, mladih, umirovljenika i nezaposlenih.

Sufinanciraju udžbenike

Unatoč svemu, konstatirao je: "Socijalni standard nismo smanjivali". Tako je s Društvom Naša djeca zadržan produženi boravak za učenike nižih razreda, kojeg polazi 24 djece. Općina je uz to sufinancirala 50 posto troškova nabave udžbenika za sve učenike s područja općine Motovun, za što su utrošene 23 tisuće kuna, stipendirano je 18 učenika i 19 studenata. Za to je izdvojeno više od 200 tisuća kuna.

- Posebno veseli što se u posljednjih godinu dana povećao broj novorođenčadi, a općina nastavlja s praksom da rođenje djeteta pomaže sa sedam tisuća kuna", rekao je Pahović dodajući kako je u godinu dana za djecu do treće godine života izdvojeno 60 tisuća kuna. Uz božićne darove, potporu mladim obiteljima, za obrazovanje djece i poboljšanje uvjeta života starijima, socijalno ugroženima i nezaposlenima iz općinskog je proračuna izdvojio oko 500 tisuća kuna.

Pahović je posebno istakao izmjene i dopune prostornog plana općine Motovun, dodajući kako je pri dovršetku i Urbanistički plan uređenja Općine Motovun čime se otvaraju vrata novim investicijama, a u skladu s ovim dokumentima priprema se i dokumentacija za izgradnju novog vrtića na Kanalu. Kroz čitavu godinu u Motovunu su se izvodili radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava. Sada su pri dovršetku radovi na pročistaču, a u pripremi je asfaltiranje ceste do pročistača. Ova je značajna investicija ukupne vrijednosti 9,5 milijuna kuna s 7,2 milijuna kuna sufinancirana sredstvima europskog IPARD programa. Kroz trogodišnji plan Ministarstvo kulture donijelo je odluku o financiranju općinskog programa za povijesnu urbanističku cjelinu Motovuna u iznosu od 1,2 milijuna kuna. Tako su tijekom 2015. izvršeni radovi na trećoj fazi obnove zapadnog pročelja komunalne palače, a ove godine osigurano je 200 tisuća kuna za obnovu kule iznad prvih gradskih vrata. U sklopu projekta energetske učinkovitosti u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ekološkim i energetski učinkovitim, zamijenjeno je svih 300 svjetiljki javne rasvjete na Motovunštini. Vrijednost projekta je 1,1 milijuna kuna, od čega su 40 posto sredstva Fonda, a ostatak će se osigurati uštedom električne energije, što godišnje iznosi oko 100 tisuća kuna.

- Mnogo se radi na privlačenju sredstava raznih ulagača, rekao je Pahović, a između ostalog radi se na osiguranju sredstava za dječje igralište u Kaldiru, koje bi ujedno bilo i učionica o poljoprivredi na otvorenom.

Uređuju izletište

Radi se na sportsko rekreacijskoj zoni Kanal, uređenju potoka u šumi Luškur na kojem se nalazi nekoliko slapova koji će se urediti kao izletište. Pripremljena je dokumentacija za sanaciju groblja i gradnju mrtvačnice u Kaldiru, u pripremi je dokumentacija za sanaciju ceste i zidova na dionici Kanal - Motovun, a u suradnji s Domom u Brkaču uređuje se igralište u Krancertima. Na kraju je Pahović pohvalio rad Turističke zajednice Motovun, koja je zaslužna za još jednu odličnu turističku sezonu u Motovunu. Dodajući kako je turizam u Motovunu lani zabilježio rast od 14,37 posto u noćenjima i 13,79 posto u dolascima. "Ova je godina bila uspješna i u dobivanju sredstva od projekta", zaključio je Pahović.

Zalog za budućnost

Od ove godine Motovun je bogatiji za udrugu Fotovun koja okuplja fotografe iz cijele Istre koji su u kratkom vremenu napravili mnogo za promociju Motovuna. U njihovoj je organizaciji uz potporu Općine Motovun, Turističke Zajednice i Zajednice Talijana, prije svečane sjednice općinskog vijeća otvorena je izložba "Zalog za budućnost" na kojoj je izloženo 95 od 300-tinjak povijesnih fotografija Motovuna i Motovunaca koliko ih je do sada Fotovun prikupio iz obiteljskih i drugih arhiva.

Općinsko priznanje Udruzi mladih Kaldir

Na svečanoj sjednici, odlukom općinskog vijeća, Povelja Općine Motovun dodijeljena je Udruzi mladih Kaldir za višegodišnje zasluge i zalaganje na promicanju i dobrobiti svih stanovnika MO Kaldir i općine Motovun, te aktivno sudjelovanje u svim društvenim djelatnostima u Kaldiru, a posebno za organiziranje "Fešte od fruti", koja privlači veliki broj posjetitelja i promovira voćarstvo i proizvode od voća Kaldirskog kraja.

Vladimir Jakus pobjednik balinjerade

U povodu Dana općine Motovun održana je i tradicionalna balinjarada, utrka vozila, karića, vlastite konstrukcije koji kao kotače koriste kuglične ležajeve. Pobjednik ovogodišnje balinjerade na kojoj je sudjelovalo 37 natjecatelja je Vladimir Jakus, drugo je mjesto osvojio Denis Močibob a treći je bio Marin Koraca. Najbrži karić, sanjke na kotačima, ali izvan konkurencije vozila je Patricija Urbanc iz Delnica, kadetska reprezentativka Hrvatske u sanjkanju na prirodnim stazama, državna prvakinja i pobjednica kupa Hrvatske i Slovenije. Najmlađi sudionik bio je osmogodišnji Darijan Tončić, a najoriginalniji karić vozio je Karlo Bratović iz Svetog Petra u Šumi. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter