Za restauraciju i digitalizaciju jednog filma potrebno oko 140 tisuća kuna


O problemima restauracije i digitalizacije hrvatske arhivske filmske baštine, jučer je u pulskim prostorijama Županijske komore HGK-a održan stručni okrugli stol "Spasimo našu prošlost", u sklopu Pula PROfessional programa.

Oko 140 tisuća kuna potrebno je za kompletnu restauraciju i digitalizaciju samo jednog dugometražnog filmskog naslova. Digitalno su restaurirana i pohranjena, što znači spašena od propadanja, samo 24 filmska naslova, što čini samo približno osam posto od svih dugometražnih igranih filmova. Ove prilično poražavajuće brojke odnose se samo na dugometražni igrani film, a kod dokumentarnog i animiranog filma, te kratkih filmova svih rodova, omjer snimljenog i sačuvanog bitno su poraznije.

S obzirom na alarmantno stanje kopija klasičnih hrvatskih filmova, a na prijedlog pomoćnika ministra za kulturu Vladimira Stojsavljevića, potrebno je žurno konstituiranje radne skupine koja bi djelovala pri Ministarstvu kulture. Predložena je izrada akcijskog plana restauracije izabranih filmova u sljedećem kratkoročnom razdoblju te organizacija njegove izvedbe kao i plan dugoročne strategije restauracije i njezine izvedbe te osiguravanje financijskih sredstava.

Na okruglom stolu sudjelovali su Hrvoje Hribar i Sanja Ravlić iz Hrvatskog audiovizualnog centra, Vladimir Stojsavljević iz Ministarstva kulture, Vlatka Lemić i Zlatko Draganović iz Hrvatskog državnog arhiva, Carmen Lhotka iz Hrvatske Kinoteke, Danilo Šerbedžija iz Društva hrvatskih filmskih redatelja, Jasminka Božinovska Živalj s HRT-a, Vinko Grubišić iz Jadran Filma, Nenad Puhovski iz Factum produkcije i Zagreb DOX-a, Tom Vujnović iz Vizije d.o.o. - studija za restauraciju, Ljubo Tomanović iz Europe Media Nesta, odvjetnik Bojan Čobanić te Aleksandar Erdeljanović iz Jugoslovenske kinoteke.

U sklopu Pula PROfessional, tog obrazovnog i industrijskog programa 62. Pulskog filmskog festivala, osim ovog skupa o problemu digitalizacije filmske građe, održat će se još dva okrugla stola - jedan na kojem će raspravljati o suradnji Pulskog filmskog festivala sa sveučilištima, akademijama i fakultetima te uključivanju studenata kroz različite aktivnosti u festivalski program, te drugi o filmskim festivalima općenito te kako film može doći do šire publike nakon festivalskog života. Ukupno će u sklopu programa za filmske profesionalce i studente audiovizualnih djelatnosti biti održano 23 stručna događanja tijekom Festivala. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter