Za renoviranje sabornice više od milijun kuna!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Planirani troškovi Sabora za sljedeću godinu iznose više od 146 milijuna kuna, gotovo 1,2 milijuna više nego ove godine. Jedan od razloga je renoviranje sabornice, mijenjanje razglasa te novi sustav za elektroničko glasovanje. Podsjetimo, 2003. godine već je ugrađen jedan sličan sustav, koji je koštao 2,5 milijuna kuna, no zbog nepouzdanosti se ne koristi.

"Oni koji su naručili onaj prvi sustav, a naručili su ono što nikada nije funkcioniralo, odnosno profunkcioniralo, trebali bi sada snositi trošak ovoga novoga sustava", rekao je Damir Kajin (IDS).

"Prije svega ja bih pitao tko je primio novac, a tko je dao dva i pol milijuna za sustav koji ne funkcionira. Stalno oformljujemo nova povjerenstva, trebalo bi izgleda oformiti povjerenstvo da se vidi gdje je iscurio novac u Saboru", smatra Branko Vukšić (HL).

"Mislim da bi tu nabavu 2013. trebalo preskočiti i čekati nekakav rast BDP-a da bismo ulagali u Sabor. Naime, građani to neće dobro razumjeti. Građani će to razumjeti kao ponovno neko ulaganje u zastupnike", izjavila je Jadranka Kosor (HDZ).

Uvođenje novog sustava podrazumijeva i druge promjene u sabornici - digitalni mikrofonski sustav, zamjena sustava razglasa, ali i bolji pristup informacijama na internetu.

Sabor će uskoro raspisati javni natječaj, a novi sustav bit će postavljen tijekom ljetne stanke iduće godine. Je li ovaj trošak u krizi koja vlada u Hrvatskoj doista potreban, svakome je jasno. (Rtl.hr)


Podijeli: Facebook Twiter