Za rekonstrukciju Valdibore 900 tisuća kuna

Luka Valdibora (M. MIJOŠEK)
Luka Valdibora (M. MIJOŠEK)

U rovinjsku je luku Valdibora prošle godine uplovilo 63 cruisera s 8.749 putnika i 225 jahti sa 718 jahtaša. Što konkretno govore te brojke, i kakva se sezona očekuje upitali smo, ravnatelja rovinjske Lučke uprave Donalda Schiozzija.

Kreće rekonstrukcija obalnog zida

- Konkretno, s ovim brojkama moramo biti zadovoljni. Naime, posljednjih pet godina evidentan je porast uplovljavanja cruisera za nemalih 20 posto. Razlozi tome su višestruki - od kvalitetne "obalne" usluge i organizacije ukrcaja i iskrcaja putnika do autobusnog terminala, pa do neosporne činjenice da je luka Valdibora smještena u samom srcu grada, kaže nam ravnatelj Schiozzi, dodajući da Lučka uprava do danas ima 57 najavljenih uplovljavanja cruisera, pa procjenjuje da će do konca godine to biti brojka od 70-ak dolazaka "hotela na moru".

Upravo, da bi uplovljavanje bilo kvalitetnije i sigurnije, koncem travnja počinje rekonstrukcija obalnog zida Valdibore.

- Sanacija operativne obale u sjevernoj luci Valdibora naš je prioritet. Zato i koncem travnja krećemo s rekonstrukcijom obalnog zida za privezivanje i naslanjanje plovila. Valja istaknuti i da su dvije faze sanacije financirane od EU kroz projekt "Ea Sea Way" programa prekogranične suradnje Adriatic IPA, dok jedan dio financiramo sami. Inače, ukupna vrijednost radova, koji startaju koncem travnja iznosi 900 tisuća kuna, kaže ravnatelj Lučke uprave, pri tom najavljujući i ostale projekte. Uz tekuće poslove, intenzivno radimo i na projektu južne gradske luke, čijom bi se izgradnjom dva vanjska lukobrana, rasteretila, ionako preopterećena gradska luka, i dobilo mjesta za 400-ak novih vezova. Konkretno, do danas je napravljena studija geofizike, a u tijeku je izrada, odnosno geološko istraživanje, kaže Schiozzi.

Škver dobiva pomorski muzej

Ovim tempom rada, bi se do konca godine trebala prikupiti sva potrebita dokumentacija i već tada krenuti "u lov" na novac iz EU, objašnjava Schiozzi. O tog novca Lučka uprava u suradnji s Gradom prema istim EU fondovima bi trebala kandidirati još jedan atraktivan projekt, a to je izgradnja pomorskog i ribarskog muzeja u škveru.

- U cilju očuvanja ali i predstavljanja naše pomorski i ribarske baštine cilj nam je, u sklopu brodogradilišta, izgraditi muzej. Konkretno, dio muzeja nalazio bi se u "novoj" zgradi nasuprot škvera, u kojoj se na prostoru od 180 kvadrata nalaze radionice. Zidovi dijelova radionica bi se ostaklili pa bi posjetitelji muzeja imali prilike još iz dvorišta vidjeti rad majstora i kalafata "na licu mjesta".  Uz samu prezentaciju gradnje, muzej bi se sastojao i od oruđa za rad, dok bi u dvorištu škvera, imali na uvid u konačne proizvode brodogradilišta -brodove i brodice, kaže Donald Schiozzi, navodeći i da će projekt muzeja, također kandidirati za sredstva  EU fondova. No, do tada nastavlja se sanacija škvera, pa uz dosada dva novoizgrađena navoza, slijedi izgradnja još dvaju čime će, kako veli Donald Schiozzi, usluge u brodogradilištu biti još kvalitetnije, odnosno škver će funkcionirati  sto posto. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter