Za rekonstrukciju mreže i obnovu objekata uloženo 6,3 milijuna kuna

Na podu ostavljen plastični štapić kojim su premazana igrala
Na podu ostavljen plastični štapić kojim su premazana igrala

Da bi se osigurala stabilnost i kvaliteta vodoopskrbe na području grada Pule, ali i šireg područja, gradsko trgovačko društvo Vodovod Pula d.o.o. samo u prvom tromjesečju ove godine investirao je nemalih 6,3 milijuna kuna u vodovodni sustav. Od toga je 5,1 milijuna kuna investirano u rekonstrukciju vodovodne mreže, a 1,2 milijuna kuna u uređenje vodoopskrbnih objekata.

Rekonstrukcija magistralnog cjevovoda

Među značajnijim projektima koji doprinose kvaliteti vodoopskrbe na području grada, iz Vodovoda izdvajaju rekonstrukciju magistralnog cjevovoda u dužini od 300 metara kojim se spaja vodosprema Monte Šerpo s vodospremom Vidikovac, a koje se koriste za stabilnu vodoopskrbu gradskog područja. Vrijednost ove investicije iznosi oko pola milijuna kuna.

- Djelomična rekonstrukcija cjevovoda odrađena je 2014. godine u dijelu Radićeve ulice u sklopu plinofikacije, a ovih dana završavamo rekonstrukciju u dužini od 300 metara koja se proteže od pulske obilaznice do Japodske ulice. U sklopu radova uklonjen je i stari azbestno-cementni cjevovod te je postavljen novi od takozvanog nodularnog lijeva s cementnom oblogom. Kako je na tom području prisutna intenzivna stanogradnja, zamjenom cjevovoda stvorili smo uvjete za daljnju izgradnju te dodatno osigurali stabilnost i kvalitetu vodoopskrbe za naše građane, naglasio je Dean Starčić, direktor Vodovoda Pule d.o.o..

Nastavlja se i rekonstrukcija magistralnog cjevovoda od vodospreme Prnjani prema vodospremi Monte Šerpo.

- U 2014. godini započeli smo s rekonstrukcijom magistralnog cjevovoda koji dovodi vodu iz našeg najvažnijeg izvora Rakonek u dolini rijeke Raše do vodospreme Monte Šerpo, a koji je posebno značajan za opskrbu većine vodoopskrbnog područja. Ove smo godine ukupno rekonstruirali 500 metara magistralnog cjevovoda te se trenutno rekonstruira dionica u dužini od 1.300 metara u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Cijeli je projekt rekonstrukcije magistralnog cjevovoda sufinanciran sredstvima Hrvatskih voda s učešćem od 80 posto vrijednosti investicije. Završetkom ove dionice bit će rekonstruirano ukupno devet kilometara predmetnog magistralnog cjevovoda što će uvelike doprinijeti kvaliteti vodoopskrbe cijelog pulskog područja, kao i općina vezanih isključivo za taj cjevovod, istaknuo je nadalje Starčić.

Od vodoopskrbnih objekata ove su godine rekonstruirane i vodospreme Bričanci, volumena 300 metra kubičnih, i Galantino, volumena 200 metara kubičnih. Na obje vodospreme uređene su vodne komore i izmijenjena sva potrebna armatura i ostala mjerna oprema, a ukupna vrijednost investicije iznosila je 600.000 kuna. Osim navedenog, kako ističe direktor, značajno je istaknuti da se kontinuirano izvode i vodoistražni radovi na području koji se proteže sjevernije od pulske Zračne luke i na području Baza kako bi se pronašli novi izvori vode koje je moguće zahvatiti i uvesti u vodoopskrbni sustav.

Potraga za pitkom vodom

- Od 2013. godine u suradnji s Hrvatskim vodama sustavno provodimo vodoistražne radove pomoću geoelektrične tomografije u sklopu geofizičkih istraživanja te pomoću probnih bušotina i crpljenja.

Do sada je u to uloženo oko dva milijuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju radove u vrijednosti od 80 posto. Ove godine planiramo dodatno istražiti područje oko Blaza i Valture, najavio je Starčić i dodao da se sve aktivnosti koje Vodovod izvodi i planira u postupnosti prilagođavaju dinamici rasta i razvoja grada i cijelog vodoopskrbnog područja s ciljem osiguranja dugoročne stabilnosti sustava opskrbe vodom. (S. Z. T.)












Podijeli: Facebook Twiter