Za rekonstrukciju javne rasvjete osigurano 2,4 milijuna kuna

Zamijenit će se 820 cestovnih svjetiljki od čega 28 čine dekorativnu rasvjetu
Zamijenit će se 820 cestovnih svjetiljki od čega 28 čine dekorativnu rasvjetu

Grad Buzet raspisao je javni natječaj za rekonstrukciju javne rasvjete kojim je predviđena zamjena preostalih 820 svjetiljki na buzetskom području. Procijenjena investicijska vrijednost ovog projekta iznosi 2,4 milijuna kuna.

U Humu 26, u Štrpedu dvije nove svjetiljke

Natječaj je otvoren do 25. rujna, a glavnina radova trebala bi biti zgotovljena do kraja godine. Rekonstrukcijom javne rasvjete koja se predviđa dovršiti do kraja godine, zamijenit će se 820 cestovnih svjetiljki od čega 28 svjetiljki spadaju pod dekorativnu rasvjetu, u Humu 26, a u Štrpedu dvije svjetiljke.

Temeljem javnog poziva za neposredno sufinanciranje provedbe projekta energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 58,25 posto opravdanih troškova investicije, a najviše u iznosu do 1,4 milijuna kuna. Buzet je dužan preostali iznos financijskih sredstava za realizaciju projekta osigurati putem modela ugovaranja energetske usluge. Odnosno, preostalih milijun kuna pokrit će se uštedama u potrošnji.

Prije tri godine primjenom mjera energetske učinkovitosti na sustavu javne rasvjete grada Buzeta, također uz sufinanciranje Fonda, zamijenjena je 941 svjetiljka, a ovogodišnjim projektom predviđena je zamjena preostalih 820 svjetiljki.

Već postignute uštede od 30 posto

- Već u prvoj godini nakon rekonstrukcije iz 2012. godine, postignute su uštede veće od 30 posto, a dovršetkom rekonstrukcije javne rasvjete, osim onog ekološkog elementa, postići će se i dodatne financijske uštede na električnoj energiji, izjavio je gradonačelnik Siniša Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter