Za referendum potrebno ipak 450 tisuća potpisa

Potpisi se prikupljaju u 47 gradova na više od stotinu lokacija - Pula (A. KANCELAR)
Potpisi se prikupljaju u 47 gradova na više od stotinu lokacija - Pula (A. KANCELAR)

Građanska inicijativa Referendumski ustanak dosad je prikupila oko 40.000 potpisa za održavanje referenduma o četiri pitanja. Organizatori prikupljanja potpisa, koje je počelo 13. veljače i traje do 27. veljače, interes ocjenjuju dobrim. Spomenuta građanska inicijativa prikuplja potpise za održavanje referenduma o ponavljanju referenduma o ulasku Hrvatske u EU-u, poništenju prethodne privatizacije, zabrani prometovanja i prodaje genetički modificiranih organizama i zabrani rasprodaje prostora, resursa i imovine Hrvatske. Potpisi se prikupljaju u 47 gradova na više od stotinu lokacija.

Izvjesno je da Građanska inicijativa Referendumski ustanak neće u propisanom roku uspjeti prikupiti potreban broj potpisa. Posljednjih se dana u kontekstu Referendumskog ustanka spominjalo da je potrebno prikupiti 370.000 potpisa jer je to navodno ukupni broj registriranih birača u Hrvatskoj. Do zabune je vjerojatno došlo zbog pogrešnog čitanja Zakona o registru birača usvojenog koncem prošle godine koji je uz otprije postojeći popis birača uveo i registar birača.

U registru birača zavedeni su svi koji imaju pravo glasa, a u popisu birača svi koji imaju i valjanu osobnu iskaznicu na temelju koje se ostvaruje biračko pravo. Međutim, Zakon o referendumu propisuje da će Hrvatski sabor raspisati referendum ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Podatak o ukupnom broju birača sadržava Registar birača, a osim birača u Hrvatskoj, on sadrži i podatke o biračima registriranima izvan Hrvatske.

Ukupno je birača, prema podacima s prošlogodišnjeg referenduma o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, nešto više od 4,5 milijuna što znači da Referendumski ustanak mora prikupiti nešto više od 450.000 valjanih potpisa. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter