Za referendum o koksari i TE Plomin 3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Akciji mladih, politickoj stranci sa sjedištem u Rijeci, zadovoljni su prvim dijelom akcije "Stop koksari" u kojoj su nedavno prikupljali potpise za raspisivanje referenduma o gradnji koking-postrojenja, odnosno koksare, u rijeckoj rafineriji nafte na Urinju, ali i o gradnji termoelektrane Plomin 3.

Izvijestili su da su na podrucju Primorsko-goranske županije prikupili više od 11 tisuca potpisa gradana. Peticija se nije potpisivala izvan te županije, pa cak ni na Labinšcini, jer, kako je tajnik stranke Bojan Kurelic ranije objasnio, u Istarskoj se županiji priprema skora velika akcija za referendum o Plominu 3.

U Akciji mladih naglašavaju da su se prilikom prikupljanja potpisa suocili sa "šokantnom cinjenicom da više od 95 posto gradana prvi put cuje da se planira gradnja nove koksare ili nove termoelektrane u Plominu". Po njima, ta se dva projekta, koje je Vlada RH proglasila projektima od državnog znacaja, ukupne vrijednosti oko milijardu eura, pokušavaju ispod stola servirati gradanima, bez javnog prezentiranja cinjenica i ne poštujuci zakone.

Takoder isticu da je ovakav odaziv gradana i znak protivljenja daljnjem zagadenju zraka i srozavanju kvalitete života na Kvarneru i u Istri.

- Sada imamo dodatnih 11.000 razloga da svoju borbu dignemo i na višu razinu i ako se ne zadovolje naši uvjeti da se prije eventualne realizacije projekata izrade studije kumulativnih utjecaja svih zagadivaca na podrucju Primorsko-goranske i Istarske županije, i ako se ne izrade studije utjecaja na zdravlje za drugu fazu modernizacije rafinerije Urinj i Plomina 3, spremni smo i na organizaciju javnih prosvjeda i akcije gradanskog neposluha, priopcuju iz Akcije mladih. (G. P.)


Podijeli: Facebook Twiter