Za reciklažno dvorište u Valmadama 2,4 milijuna kuna

Prikupljat će se i plastična ambalaža (M. MIJOŠEK)
Prikupljat će se i plastična ambalaža (M. MIJOŠEK)

Na elektroničkom oglasniku javne nabave RH objavljen je natječaj u kojem se navodi da naručitelj, Pula Herculanea d.o.o., traži izvođača za dodatne radove na izgradnji reciklažnog dvorišta u Puli. Navedena procijenjena vrijednost investicije je gotovo 2,4 milijuna kuna. S obzirom da je trenutno jedino reciklažno dvorište ono koje se gradi u Valmadama, što je već ranije najavljeno kao investicija vrijedna 2,8 milijuna kuna, a koju s 1,7 milijuna kuna sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok ostatak plaća Grad Pula, izgledalo je nevjerojatno da dodatni radovi koštaju gotovo kao inicijalni projekt.

Dodatni radovi 158 tisuća kuna

Stoga smo pojašnjenje potražili od Grada Pule koji je stvarni investitor projekta, a iz gradske uprave pojašnjavaju da je takav privid nastao jer sustav elektronskog oglasnika ne prihvaća iznos cijene dodatnih radova što znači da se cijena osnovnog ugovora mora zbrajati s cijenom dodatnih radova.

- Iznos dodatnih radova oglašenog na elektronskog oglasniku iznosi 157.951,65 kuna (bez PDV-a) što podrazumijeva vantroškovničke radove zbog usklađenja projektne dokumentacije i stanja na terenu, a uključuje troškove vanjskih instalacija - građevinskih radova i materijala, unutarnjih instalacija te vodomjernog okna. S obzirom da je tijekom izgradnje došlo i do smanjenja pojedinih stavki, što je uobičajeno pri realizaciji projekata, ukupno povećanje troškova iznosit će oko 70 tisuća kuna (bez PDV-a), odgovorili su nam iz Grada Pule.

Odlaganje i zelenog otpada

Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta u Valmadama, a riječ je o prostoru dosadašnjeg skladišta u krugu Herculanee, omogućit će građanima besplatno zbrinjavanje, odnosno odlaganje otpadnog papira, metala, stakla, plastike, tekstila jestivih ulja i boje, lijekova, baterija, elektroničke opreme te glomaznog otpada. Kako je prilikom početka izgradnje najavila gradska uprava, osim mogućnosti odlaganja raznih korisnih sirovina, građani će imati i mogućnost zbrinjavanja manjih količina zelenog otpada iz vrta što im trenutno predstavlja problem zbog udaljenosti odlagališta Kaštijun. Takva vrsta otpada će se mljeti i poslije ponovno koristiti čime će se još više doprinijeti izdvajanju korisnih sirovina iz otpada.

Uz već postojeće reciklažno dvorište u Metisu, izgradnjom reciklažnog dvorišta u Valmadama te novog predviđenog u sklopu Županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu, Pula će u konačnici imati ukupno tri reciklažna dvorišta, a građani će moći besplatno odlagati navedeni otpad na sve tri lokacije. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter