Za rad u sezoni treba se dobro psihički pripremiti

Pred pulskim zavodom trenutno nema gužvi (N. LAZAREVIĆ)
Pred pulskim zavodom trenutno nema gužvi (N. LAZAREVIĆ)

"Za sezonu se treba najprije dobro psihički pripremit. Mukotrpno raditi, misliti na novce koji će se na kraju dobiti i koji bi trebali potrajati cijelu zimu te se nadati koliko-toliko poštenom poslodavcu", navela nam je jedna Puljanka jučer pred pulskim Zavodom za zapošljavanje na pitanje kako je raditi u sezoni, a kako navodi, prvi puta u životu dala je otkaz te iz jednog restorana u Fažani prešla raditi u drugi u Puli.

Iz jednog restorana u drugi

- Prešla sam na bolje, ovako neću morati više putovati svaki dan, a i radna mi se atmosfera na prvom radnom mjestu nije svidjela. Raditi u sezoni samo je po sebi teško i naporno, no ukoliko se radnik ne poštuje, posao tada postaje nemoguć, navela nam je pomoćna kuhinjska radnica Bosiljka Pavlović.

Na pitanje što zimi, kada zarada od sezone presuši, navodi da se inače pomagala naknadom sa zavoda. Hoće li ju dobiti ove godine nije sigurna jer je dala otkaz, pa treba skupiti tri mjeseca rada u komadu.

- Bolje besplatno sjedit doma, nego besplatno radit. Probala sam ja raditi i zimi, radila, ali novac nisam vidjela, pa sam se opametila, navodi Pavlović.

Posao je jučer na pulskom Zavodu tražio i jedan 55-godišnji Puljanin, po struci bravar i dizaličar. Posao, veli, traži punih pet godina otkako je kao kooperant dobio otkaz u Uljaniku.

- U struci posao ne mogu naći, u sezoni isto jer već imam neke godine kada više nisam poželjna radna snaga. Svi uzimaju mlade, snažne, koje mogu iskoristiti do kraja, i onda im dati otkaz, priča nam, uz riječi kako ima tek 22 godine staža i na jesen će razmisliti o nekakvoj prekvalifikaciji kako bi skupio još koju radnu godinu.

Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Pula prijavljene su bile 4.434 nezaposlene osobe. Uspoređujući to s lipnjem, kada je bilo evidentirano 4.598 nezaposlenih osoba, registrirana se nezaposlenost smanjila za 3,6 posto. U odnosu na srpanj 2014. kada je u evidenciji nezaposlenih bilo prijavljeno 4.925 osoba  registrirana je nezaposlenost manja za deset posto, odnosno 491 osobu manje. I broj novoprijavljenih osoba je u razdoblju siječanj - srpanj za 1,7 posto manji nego li u istom razdoblju lani.

Tijekom protekloga mjeseca s evidencije pulskog Zavoda zaposleno je 548 nezaposlenih osoba - 28 na neodređeno, a 520 na određeno vrijeme. Od tog su se broja 52 osobe zaposlile prvi put, dakle nisu imale prethodno radno iskustvo. U odnosu na prethodni mjesec, u srpnju ove godine je zaposleno je 314 osoba manje. U odnosu na isto razdoblje lani zaposleno je 25 osoba manje to jest 4,4 posto manje. Brojčano najviše zaposlenih tijekom srpnja bilježi se u djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (134 zaposlene osobe), trgovini (104), prerađivačkoj industriji (97) dok su administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti zaposlile 48 osoba, deset više od građevine.

- U razdoblju od početka godine do kraja srpnja s evidencije ovoga ureda sveukupno su zaposlene ukupno 7.302 nezaposlene osobe s evidencije pulskog zavoda, veli predstojnica pulskog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Tanja Lorencin Matić pojašnjavajući da su od 1. siječnja do 31. srpnja u prosjeku u njihovu uredu bile evidentirane 6.873 nezaposlene osobe. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter