Za rad škole svega par tisuca kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulske srednje škole uplacuju Gradu Puli za komunalne naknade gotovo pola milijuna kuna godišnje, što je više od cetvrtine iznosa koji dobiju iz decentraliziranih sredstava svog osnivaca Istarske županije, zbog cega im ne ostaje dovoljno novca za normalno funkcioniranje.

Osnovne škole i predškolske ustanove ne placaju komunalnu naknadu jer je Grad njihov vlasnik. No, za razliku od Pule, Labin, Porec, Rovinj i Buje su sve obrazovne ustanove, pa tako i srednje škole, sa svoga podrucja oslobodile placanja komunalnih naknada. U Puli pak, gdje se nalazi najviše ovih odgojno-obrazovnih ustanova, cak deset, gradski oci nisu našli za shodno da škole odterete ovih visokih nameta. To, osim Pule, nisu ucinile ni gradske vlasti Buzeta i Pazina, ali ondje su cijene manje paprene od pulskih.

K tome, sve srednje škole u Istri vec životare nakon što im je Županija, u odnosu na prošlu godinu, smanjila sredstva za više od trecine, pa je komunalna naknada, koja u prosjeku iznosi cak 4.000 kuna, postala preveliki financijski izdatak za mnoge. Cak šest pulskih srednjih škola stoga je u dugovima prema Gradu Puli, a u najtežoj situaciji je Gimnazija od koje Grad trenutno potražuje 175 tisuca kuna.

Umjesto da im oprosti dug ili bar dio, protiv Gimnazije je pokrenuta ovrha, koju je škola uspjela izbjeci nakon što se obavezala vratiti cijeli iznos u roku od dvije godine. Ukupni je dug Gimnazije u studenom prošle godine iznosio gotovo 235 tisuca kuna, a prema sporazumu koji je popisan s Gradom, svakog je mjeseca škola na ime duga dužna uplacivati 9.800 kuna, što je ne oslobada placanja redovnih 6.175 kuna za komunalnu naknadu. Dakle, gotovo 16 tisuca mjesecno odlazi za ova davanja, a od Županije za materijalne troškove dobiva 18.600 kuna, pa Gimnaziji na racunu ostaje svega - 2.700 kuna!

Prema podacima Grada s kraja ožujka, Talijanska škola "Dante Alighieri" duguje 13.552 kune, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu 4.088 kuna, Privatna gimnazija 2.393 kune, Ekonomska škola 2.763, a Industrijsko obrtnicka 48.441 kunu. U ovoj školi isticu da nisu platili zadnjih par mjeseci jer nisu imali odakle. (Maša JERIN)

CIJELI TEKST PROCITAJNE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter