Za rad nedjeljom 18 kuna!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je 19. lipnja Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom, koja je bila na snazi tek par mjeseci, radnicima u trgovinama sada je još gore. Osim što se u vecini trgovina i dalje krši kolektivni ugovor te se radnicima ne placaju radne nedjelje i blagdani, kao ni prekovremeni sati, poslodavcima se dozvolilo da sami bez ikakvih ogranicenja odreduju radno vrijeme trgovina, koje stoga mogu biti otvorene i non-stop. Najveci broj supermarketa otvoren je od 9 do 21 sat, ali ima i onih koji rade od 7 do 23 sata, ili cak do ponoci.

- Nedjeljni rad treba biti placen 35 posto više od redovnog, a u nekim trgovinama ugovoreno je povecanje od 40 posto. Prekovremeni rad treba se platiti dodatnih 50 posto, u nekim trgovinama 60, a ako je rad nedjeljom ujedno i prekovremeni, što je cest slucaj, ukupno ga se treba platiti 85 posto više. Rad blagdanima se treba pak platiti 150 posto više, objašnjava Dragica Mišeljic, predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske, najveceg zagovaratelja neradne nedjelje.

Prema analizi koju je obavio ovaj sindikat, doduše na nereprezentativnom uzorku od 45 analiziranih platnih lista iz vecih trgovackih tvrtki (radnici su se bojali dati svoje platne liste iako su im u sindikatu obecavali anonimnost), proizlazi da se place radnika za vrijeme i poslije zabrane rada nedjeljom nisu bitno promijenile, odnosno nedjelje se u vecini tvrtki i dalje ne placaju!

Upitali smo Mišeljic koliko se mjesecno oduzima radnicima na ime neplacene nedjelje, ocekujuci da je rijec o oko tisucu kuna. Odgovor koji je uslijedio zastrašujuci je jer jasno pokazuje koliko je degradiran položaj radnika u Hrvatskoj. Ispostavilo se, naime, da za rad nedjeljom radniku po kolektivnom ugovoru pripadaju smiješno niske naknade, a da poslodavci ni njih nisu voljni isplatiti te da prodavacima ne preostaje drugo nego šutjeti i raditi ili pak tužiti poslodavca i ostati bez posla te bez ikakve zaštite države.

- Oko 150 do 200 kuna mjesecno više dobiva se za rad nedjeljom. Ne, to nije za jednu nedjelju, nego ako radnik odradi sve nedjelje u mjesecu. Dakle, za jednu nedjelju radnik bi trebao dobiti 50 kuna više, a poslodavci ni to ne žele platiti. Na jednoj je platnoj listi cak pisalo da je radnik za nedjelju dobio 18 kuna! To je zaista mizeran novac, a vecina radnika ni to ne dobije, vec živi od osnovne place, koja se u trgovinama krece od 2.500 do 3.000 kuna, odgovorila je Mišeljic.

Drugim rijecima, veli Mišeljic, poslodavci bezocno izrabljuju radnike i bogate se na njihov racun, istovremeno se narušava njihovo zdravlje, te se od njih stvaraju invalidi.(Maša JERIN)

OPŠIRNU TEMU O RADU U TRGOVINI DONOSI SUBOTNJI GLAS ISTRE


Podijeli: Facebook Twiter