Za putnički terminal u Puli već imamo investitore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Valter Flego, koji je prošle nedjelje s velikom prednošću nad protukandidatima osvojio svoj drugi mandat, pun je optimizma i planova za budućnost. Namjerava ostvariti sve što je obećao Istranima, iako će za neke projekte trebati pomoć Vlade i novac iz fondova Europske unije.

- Izborni slogan bio je - „gradimo dalje". Konkretno, što ćete prvo načiniti, izgraditi u drugom mandatu istarskog župana?

- Kao što sam slogan kaže, u naredne četiri godine nastavljamo dalje raditi. Na ovim izborima građani su prepoznali i vrednovali rezultate našeg rada. U proteklom mandatu neumorno sam radio, a ostvareni rezultat na izborima, svakako mi je dodatna motivacija da u nadolazećem razdoblju još jače upregnemo snage. Pred nama je puno započetih projekata koje treba završiti, te puno novih koje ćemo tek započeti.

- Spominjali ste, tijekom kampanje, dva velika infrastrukturna projekta – Ipsilon i putnički terminal u pulskoj luci. Projekt Ipsilon ovisi o Vladi RH i Europskoj komisiji - ima li naznaka kada će biti dovršen?

- Početak izgradnje punog profila istarskog Ipsilona od Rogovića do tunela Učka očekujemo do konca ove godine, a radovi će trajati dvije godine. Radi se o značajnoj investiciji vrijednoj 152 milijuna eura, koja će angažmanom lokalne građevinske operative otvoriti tisuću novih radnih mjesta i doprinijeti rastu BDP-a. Dugoročno, puni profil Ipsilona osigurat će nam još veću sigurnost na našoj glavnoj prometnici te bolju protočnost prometa, što je posebno važno zbog konkurentnosti istarskog turizma i atraktivnosti destinacije jer je Istra pretežito auto destinacija.

- Kako će županija utjecati na projekt putničkog terminala u Puli?

- Projekt izgradnje putničkog terminala u Puli od iznimnog je značaja kako za Istru, tako i za širu regiju, što je konačno i država nedavno prepoznala. Time je učinjen prvi korak u iskorištavanju ogromnog razvojnog potencijala bivše vojne imovine u vlasništvu države, na području Pule, koja još uvijek stoji neiskorištena. Istarska županija, kao svojevrsni koordinator i nositelj projekta, u suradnji s Lučkom upravom Pula i nadležnim ministarstvom, već radi na pripremi dokumentacije. Želja nam je da Pula, zbog svog optimalnog geostrateškog položaja i izvrsne prometne povezanosti, postane polazna putnička luka za kruzere. Za izgradnju putničkog terminala već postoje investitori koji su iskazali interes.

 Osim koristi za turizam, u vidu povećanja konkurentnosti i atraktivnosti destinacije i broja gostiju, izgradnja terminala dodatno bi osnažila lokalno gospodarstvo, potaknula zapošljavanje te doprinijela stavljanju zapuštenih zona u funkciju razvoja. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter