Za pulsku bolnicu 600 milijuna, 20 milijuna za ortopediju u Rovinju

Srednjoškolci iz rovinjske škole Zvane Črnje na radionicama
Srednjoškolci iz rovinjske škole Zvane Črnje na radionicama

Trećina planiranog proračuna Istarske županije za 2017. godinu otići će na razvojne projekte, pokazuju podaci iz aplikacije Otvoreni proračun. Točnije, u razvoj županije uložiti će se 34,6 posto proračuna, od čega će najveći dio otići na izgradnju i opremanje Opće bolnice Pula. To je najznačajniji projekt Istarske županije u posljednjih 25 godina čije se dovršenje očekuje krajem 2018. godine. Realizacijom ovog projekta Istra će dobiti modernu i funkcionalnu bolnicu 21. stoljeća, po uzoru na najrazvijenije europske zemlje.

"Razvijenost društva očituje se u skrbi prema najranjivijim skupinama, stoga je briga za zdravlje i briga o ljudima naš prioritet. Javno-zdravstvenim programima i kontinuiranim ulaganjima u zdravstvenu infrastrukturu Istarska županija želi građanima Istre, kao i svim njezinim posjetiteljima omogućiti kvalitetnije zdravstvene usluge, a svim djelatnicima u zdravstvu i adekvatne uvjete rada," istaknuo je župan Valter Flego govoreći o  ulaganju u najveći projekt istarskog zdravstva.

Za projekt nove Opće bolnice Pula osigurano je ukupno šesto milijuna kuna kreditnih sredstava, namijenjenih za građevinsko-obrtničke radove i opremanje bolnice. Uz to, u veljači ove godine za opremanje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije Opća bolnica Pula dobila 38,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, odnosno 99,9 posto ukupne vrijednosti investicije.

Dovršetak Opće bolnice Pula nije jedina investicija u zdravstvo u Istarskoj županiji. Nedavno je otvorena i jedinstvena medicinsko-terapeutska plaža na Jadranu, koja se nalazi u sklopu Županijske bolnice za ortopedsku kirurgiju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat" u Rovinju. Za to ulaganje su Istarska županija i Ministarstvo turizma izdvojili gotovo 2 milijuna kuna - od čega je županija uložila milijun i dvjesta milijuna kuna, a ministarstvo 800 tisuća kuna.

"Zdravstveni turizam je vrlo perspektivan i profitabilan oblik turizma čiji značaj raste zbog demografskih promjena, ali i promjena odnosa ljudi prema vlastitom zdravlju. Istarska županija prepoznala je značaj takvog oblika turizma i želimo ga planski razvijati kako bi postali prepoznatljiva destinacija. S tim ciljem, pokrenuli smo i realizirali projekt prve medicinsko-terapeutske plaže na Jadranu, u sklopu rovinjske bolnice dr. Martin Horvat. S gradom Rovinjem u ovoj godini izdvojit ćemo dodatnih 20 milijuna kuna za sanaciju nekoliko objekata bolnice, s ciljem unapređenja kvalitete medicinskog turizma," rekao je župan Flego. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter