Za pulski Eurobrod nema buducnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Eurobrod, firma koja je prije pet godina zapošljavala 112 radnika, nalazi se pred gašenjem. Osnovao ga je Tehnomont, a kasnije ga prodao radnicima te tvrtke. Bio je kooperant talijanskim brodogradilištima u Monfalconeu i Anconi. Zapošljavao je ljude u Uljaniku i Tehnomont-brodogradilištu Pula, a nedavno smo objavili da su u pulskoj tvornici cementa vrlo uspješno, efikasno i sigurno uklonili tamošnji izmjenjivac topline i svu pratecu opremu, tešku oko 100 tona.

Zašto za Eurobrod nema buducnosti? Direktor Boro Kragulj pojašnjava da su u prvom polugodištu 2011. stvorili gubitak u poslovanju od 650 tisuca kuna u Hrvatskoj i 90 tisuca eura u njihovoj tvrtki u Italiji, što daljnje poslovanje cini nemogucim te ocekuje da Eurobrod nece preživjeti 2011. godinu.

- Uljanik nam je ponudio nove ugovore pod uvjetom "uzmi ili ostavi", u kojima je znatno snizio cijenu rada kooperanata. Ugovori su stupili na snagu 2011. godine i to je uzrok negativnog poslovanja u Hrvatskoj. Gubici koje smo stvorili poslujuci u Italiji nagomilali su se na 910 tisuca eura u proteklih 12 godina, jer smo uporno gurali taj posao, iako nam nije donosio zaradu. Sada ce se taj gubitak prenijeti na tvrtku u Hrvatsku i dovesti do totalne nelikvidnosti Eurobroda, rekao je Kragulj.

Upitan što ce biti s radnicima odgovara da je u tvrtki ostalo 12 radnika, od kojih su cetiri na bolovanju.

- Ne bih li umanjio štetu nastalu negativnim poslovanjem Eurobroda, išao sam na smanjenje broja radnika, a pozajmicama sam rješavao otpremnine. U protekla tri mjeseca otpustio sam 30-ak radnika iz Istre, Zagreba i Dalmacije, a 10-ak radnika je prihvatilo posao kod ostalih kooperantskih tvrtki. Tražio sam da radnike zaposlim u 3. maju, ali tamo ne garantiraju placanje. S onima koji su prihvatili sporazumni raskid ugovora o radu dogovorio sam otpremnine od 10 do 50 tisuca kuna. Place za kolovoz cu isplatiti oko 15. rujna, zajedno s otpremninama, jer sam za to osigurao sredstva naplatom posla u Uljaniku. Tada cu isplatiti i place za srpanj radnicima koji su radili u Italiji, a place za kolovoz ce dobiti pocetkom listopada, kaže Kragulj.

- Ostat cu dužan otpremnine vecem dijelu radnika koji su radili u Italiji, jer za to nema novca. Vjerujem da ce radnici ta svoja prava potraživati od stecajnog upravitelja iz stecajne mase, u koju može uci još prihoda iz ranije napravljenog, a još nenaplacenog posla, zakljucuje Kragulj.

Prošlog tjedna su nam se javili radnici Eurobroda koji vele da im tvrtka nije platila povrat poreza na koji imaju pravo temeljem rada u inozemstvu. Pojašnjavaju da je direktor nekim radnicima ponudio da im taj dug vrati kroz 20 mjeseci, a pritom im je drasticno smanjio place s 5.000 na 3.000 kuna. Uz to, dok su radili u inozemstvu dio place bi tvrtka zadržavala kao otpremninu koju bi im isplatila prilikom umirovljenja ili raskida ugovora. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter