Za prvi oftalmološki pregled čeka se 221 dan

Liste čekanja u pulskoj bolnici se smanjuju (M. MIJOŠEK)
Liste čekanja u pulskoj bolnici se smanjuju (M. MIJOŠEK)

Liste čekanja u pulskoj bolnici se smanjuju, a pozitivni pomaci postignuti su "otvaranjem" listi naručivanja prema primarnoj zdravstvenoj zaštiti i to za sve djelatnosti.

Naime, za 80 posto termina dozvoljen je upis liječnicima obiteljske medicine dok je 20 posto termina ostavljeno za hitne potrebe i obradu preko "C" uputnice. Potvrdila je to sanacijska upraviteljica bolnice dr. Irena Hrstić rekavši da su pomaci ponajprije postignuti smanjivanjem indikacija za kontrolne preglede specijalista OB Pula; ali i filtriranjem listi čekanja s kojih su uklonjene dvostruke narudžbe za pojedine slučajeve.

Naglasila je kako je pomak vidljiv i zbog pojačanog rada u dnevnim bolnicama i dodatnim radom kroz Program plus s kojim pulska bolnica i dalje nastavlja. Naime, putem te akcije koja je krenula u veljači, u bolnici  je do početka rujna napravljeno 9.810 pregleda, a u tom je periodu bilo i 129 ne odaziva pacijenata na zakazane preglede.

Pomaci u listama čekanja vidljivi su primjerice za ultrazvuk srca na koji se u listopadu čeka 150 dana dok je u kolovozu trebalo čekati više od šest mjeseci. Na ultrazvuk štitnjače početkom ovog mjeseca čekalo se 150 dana, dok se u ljeti na taj pregled čekalo više od godinu dana. U ovom trenutku, na oftamološki pregled treba pričekati 220 dana; što je za 100 dana manje nego u rujnu, dok se za kolonoskopiju čeka 16 dana, što je značajno smanjenje u odnosu na prijašnji rok čekanja od 40 dana.

Na PAPA test ambulantne pacijentice sada će čekati približno 40 dana, dok su ranije čekale 120 dana. Na prvi pregled kod dermatologa pacijenti trebaju pričekati  51 dan; dok se u kolovozu čekalo preko pet mjeseci. Nadalje, na ultrazvuk abdomena se i dalje čeka 144 dana; dok će 119 dana trebati pričekati za pregled u dječjoj oftamološkoj ambulanti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter