Za prosjačenje kazna tri tisuće kuna ili zatvor

Treba li kazniti ovog prosjaka? (N. MARKIČEVIĆ/CROPIX)
Treba li kazniti ovog prosjaka? (N. MARKIČEVIĆ/CROPIX)

Na pretposljednjoj sjednici Sabora na red je došao prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo još u rujnu prošle godine. Usvoji li se, građane će se oštrije kažnjavati za prekršaje koji postoje u aktualnom zakonu, no na popisu će se pronaći čitav niz novih zabranjenih radnji.

Među zanimljivijim stavkama su prijedlozi o sankcioniranju skitnje novčanom kaznom do dvije tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 15 dana. Na meti policije biti će i prosjaci, s obzirom na to da se za "žicanje sitniša" predlaže kazna do tri tisuće kune ili zatvor u trajanju od 20 dana. Još gore će proći udruživanje radi prosjačenja, za što prijeti deset tisuća kuna kazne ili 60 dana zatvora.

Najčešći prekršaji, uz svađu i drsko ponašanje, su prijetnje fizičkim obračunom. Ubuduće tko na javnom mjestu govorom ili na drugi način poziva na tjelesni napad ili potiče na tučnjavu, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20 dana. Ako dođe do fizičkog obračuna, napadač će se kazniti novčanom kaznom do šest tisuća kuna, ili bi u zamjenu mogao "odležati" do 40 dana.

Ako dođe do incidenta u gostiteljskom objektu, vlasniku koji ne pokuša spriječiti tučnjavu također prijeti kazna do pet tisuća kuna. Drsko ponašanje i vrijeđanje službenika u javnom sektoru kažnjavat će se s pet, a policajca čak 15 tisuća kuna. Zabranjuje se i nervozno trubiti u prometu te psovati druge vozače.

Oštro će se kažnjavati i blud na javnim mjestima. Budu li ljubavnici uhvaćeni na djelu, strasti bi ih mogle koštati do pet tisuća kuna, više nego za svađanje i vrijeđanje, a gotovo jednako kao da su se potukli. (K. TADIJIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter