Za propast TESU-a "krivi novinari"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je bio posljednji radni dan u tvrtki Uljanik TESU SZZ i nije poznato hoce li se i kada 80-ak radnika vratiti na svoja radna mjesta jer su im stornirane sve narudžbe za strojeve za zavarivanje, a najave novih poslova nemaju.

Ujutro se direktor Lenko Mendica obratio sindikalistima, a na kraju radnog vremena i radnicima. Rajko Kutlaca, povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera (SIK), kaže da je direktor na tom sastanku porucio da je ovo samo privremena mjera te da je problem nastao jer je jedan klijent odustao od narudžbe. Zakljucio je da nema govora o zatvaranju firme.

U 14.50 sati radnici su po grupama izlazili iz pogona TESU-a SZZ i na kapiji su nam komentirali ono što im je porucio direktor. "Zbog jednog radnika koji vam je dao podatke o našem lošem poslovanju nas 80 ostaje bez posla" i "Napišite u novinama ime i prezime osobe koja vam je dala izjave o našem poslovanju" samo su neke od poruka koje su nam uputili radnici TESU-a SZZ na izlazu iz tvrtke, a koji nam se nisu predstavili. Jedini koji je pristao govoriti u masi od nekoliko desetaka radnika bio je Doriano Šain. Predstavio se kao radnik koji radi 33 godine u Uljanik TESU-u SZZ.

- Direktor nam je iznio svoju odluku da idemo na cekanje posla. Rekao je da ce nam to biti placeno i knjiženo kao godišnji odmor. Što ce biti dalje s nama i firmom, najavio nam je da cemo saznati na sastanku Radnickog vijeca 3. listopada. Na sastanku je direktor okrivio pojedince da su predali novinaru informacije o našem poslovanju, a predsjednik Radnickog vijeca je iznio kronologiju telefonskih razgovora s novinarom Glasa Istre, izjavio nam je Šain, kojeg smo pitali jesu li radnici reagirali.

- Nisu, boje se. Ispalo je da Uprava nije kriva što nisu osigurali posao, vec Glas Istre. Da direktor ima morala, trebao bi dati ostavku, odgovorio nam je Šain.

Anton Perkovic, predsjednik Radnickog vijeca Uljanik TESU-a SZZ, i direktor Lenko Mendica ni jucer nisu bili dostupni. (P. GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter