Za projekt "Tisuću fasada" tražit će se pomoć Europe

Vila Muenz traži temeljitu obnovu (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Vila Muenz traži temeljitu obnovu (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

Do kraja mjeseca trebali bi biti gotovi katalozi s više od 500 fasada pulskih vila koje bi, pronađe li se odgovarajući modalitet financiranja, trebale biti postupno obnovljene. Kako nam je pojasnio dogradonačelnik Fabrizio Radin, riječ je o projektu "Tisuću fasada", iako će ih u konačnici biti upola manje, koji je nedavno prezentirao i nadležnom ministru.

- Pula možda više od svih ostalih gradova u Istri ima potrebu obnavljati i urediti pročelja velikog broja zgrada, kako javnih tako i privatnih. Svjesni smo, naime, da nije moguće učinkovito poduprijeti razvoj gospodarskih djelatnosti poput trgovine, ugostiteljstva i turizma u sredini s neuređenim pročeljima, istaknuo je Radin.

Govoreći o projektu, istaknuo je da je cilj definirati i istaknuti urbani identitet grada, posebno povijesne jezgre, karakteristično područje s brojnim austrougarskim vilama na Verudi te ostale vrijedne segmente urbane matrice grada kao što su industrijska i vojna arhitektura iz 19. i prve polovine 20. stoljeća.

Naglasio je da zona prioriteta ide od Foruma preko Kapitolinskog trga i Trga Stara tržnica do Ulice Sergijevaca i Kandlerove, a potom i sve ulice unutar zaštićene povijesne jezgre koje su izvan te zone prioriteta. U drugom dijelu su, pojašnjava Radin, obuhvaćene austrougarske vile na širem području Verude i vila Muenz, područje PUP-a Stari grad te ostale građevine prve i druge kategorije prema konzervatorskoj podlozi.

- U katalogu unutar obuhvata starog grada nalazi se 150 evidentiranih fasada, 48 je evidentiranih pročelja austrougarskih vila na Verudi i vila Muenz te još 300-tinjak fasada u ostalim dijelovima grada. Dakle, bit će evidentirano i katalogizirano više od 500 pročelja, istaknuo je Radin.

Kaže da su u katalogu obnove gradskih pročelja utvrđeni osnovni podaci o građevini kao što su lokacija, vlasništvo, vrijeme izgradnje, opis građevine - valorizacija u odnosu na vrijeme izgradnje, stilske odrednice i kvaliteta arhitekture, površina uličnih pročelja te opis potrebnih radova.

Procijenjena vrijednost radova definirana je kao umnožak površine uličnih pročelja, koeficijenta složenosti zahvata te jedinične cijene radova po četvornom metru, a prema cijenama postignutim u prethodnom sličnom natječaju "Dolcevita". Za prvih 150 pročelja starog grada troškovi su oko 44 milijuna kuna, ali je, ističe Radin, zanimljivo napomenuti da je na toliko procijenjena i obnova fasada za svega 48 vila. Potrebno je još sačekati posljednji katalog pa će se znati i ukupni, iako okvirni troškovi sanacije.

- Osnova su, naravno, ova tri kataloga, od kojih se treći upravo privodi kraju i time završavamo sve pripreme prije konačne prezentacije, a potom ćemo te materijale koristiti i za konkuriranje za europske fondove. Jedino tako moći ćemo to financirati jer je riječ o zahtjevnom projektu koji Grad ne može sam iznijeti, ustvrdio je Radin.

Pojasnio je da su EU-fondovi zapravo jedina šansa jer se Grad ne može zaduživati, a vlasnici zgrada imaju ograničene financijske mogućnosti. Stoga će upravo s katalozima pokucati na vrata i obratiti se svim meritornim institucijama, od državnih do europskih, a neka dosadašnja iskustva europskih gradova, poput Trsta, daju razloga za optimizam. (Piše Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter