Za "profesionalne vozače" minimalna kazna

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom navodno postoji "rupa" koja omogućava svakome da može voziti kamion ili autobus ako ima položenu samo vozačku za npr. moped.

Ako policija uhvati na djelu takve "profesionalne" vozače kažnjava ih sa skromnih tisuću kuna (ako pristanu odmah platiti kaznu). No, problemi ne ostaju na tome. Doznajemo da policija i Prekršajni sudovi muku muče s time jer iako nekoga uhvate da vozi kamion bez dozvole može se izvući da ima vozačku kod kuće za druge kategorije. Osim novčane kazne, u tim slučajevima prekršitelji nemaju nikakve druge sankcije, poput oduzimanja dozvole i slično. Drugi je problem što zakon nije dovoljno jasno regulirao zaštitne mjere upravljanja pod alkoholom. Navodno to daje priliku odvjetnicima da mogu izvući alkoholiziranog vozača iako policija odredi zadržavanje i oduzimanje vozačke kod vožnje u pijanom stanju.

Policija: Postojeće je rješenje dobro

Odgovarajući na sve te navode iz Ureda glavnog ravnatelja policije odgovorili su nam da su u prometu moguće brojne situacije, poput one koje smo opisali, ali da je zakonom to područje regulirano na taj način te da smatraju da je postojeće rješenje dobro. Odnosno, iz njihovog odgovora može se utvrditi kako policija ne smatra da je riječ o "rupama" u zakonu i da je zbog toga potrebno izmijeniti zakon.

Što se tiče drugog "problema" - zadržavanja alkoholiziranog vozača pojasnili su nam da je Prekršajnim zakonom propisano da takvoj osobi policija može odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva, ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

- Također, policija može naredbom, radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja, okrivljeniku odrediti mjeru opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole, koja može trajati najduže osam dana, odnosno do pravomoćnog okončanja postupka, ukoliko sud produži njezino trajanje, naglašavaju iz Ureda glavnog ravnatelja policije.

Nadalje pojašnjavaju da se to odnosi na osobe pod utjecajem opojnih sredstava ili osobe koje pokazuje znakove utjecaja opojnih sredstava, a odbijaju se podvrgnuti utvrđivanju prisutnosti opojnih sredstava u organizmu, koja su zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter