Za prodaju ljubicica kazna od 7.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oni koji beru proljetnice, a potom ih prodaju, itekako se mogu opeci, potvrduje nam nacelnik Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode Ministarstva kulture viši inspektor Željko Vukovic.

- Veliki je popis zašticenih i strogo zašticenih biljaka i cvijeca. Medu njima su i proljetnice, a nama najzanimljivije zasigurno su visibaba, kukurijek, jaglac, ljubicica... Valja pojasniti da su one zašticene, a ne strogo zašticene, što znaci da svaki gradanin može ubrati odredenu kolicinu, ali je ne smije prodavati bez dopuštenja Ministarstva kulture.

- Prekršiteljima slijedi kazna od sedam do trideset tisuca kuna za fizicku osobu, a cak 200.000 za pravnu osobu, primjerice cvjecarnice, kaže Vukovic i dodaje da za rezervate i nacionalne parkove vrijede još stroža pravila, pa se ondje, kaže, i nezašticene biljke smatraju zašticenima.

- Naša je inspekcija krenula u nadzor proteklog tjedna. U Istri i Zagrebu vec ih je nekoliko obavljeno, a sada slijede nadzori tržnica i na drugim podrucjima, najavljuje Vukovic.


Podijeli: Facebook Twiter