Za prodaju Dragonere znao samo Žufic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Siguran sam da je Hypo banka korumpirala ljude u Hrvatskoj, možda i u Istri i to sigurno treba rasvijetliti, osuditi i oduzeti tako stecenu imovinu, smatra saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin. Zna se da je devedesetih godina bilo pravilo "pola sebi - pola Šarcu dajem".

Zato treba rasvijetliti putove novca za nabavku oružja kao i pranje novca u Hrvatskoj. Treba obznaniti koliko se zaostalog novca s Balkana nalazi u Austriji i Lihtejštajnu i tko je sve dolazio do kredita Hypo banke iz hrvatske politike, sudstva, medija, poslovnog svijeta, rekao je saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin, na presici.

Više od Austrijanaca Kajina zanimaju naši majstori i kako su došli do novca za investicije koje se procjenjuju na desetine milijuna eura a radili su za placu od 2.000 eura.

Na novinarsko pitanje ima li i on kredit u Hypo banci Kajin odgovara da je vec otplatio kredit od 11.000 eura koji je uzeo prije sedam godina za auto pod uvjetima kao i svi ostali gradani uz kamatnu stopu od 9,5 do 10,5 posto.

Kada je rijec o plasmanu novca nezaobilazan je slucaj Barbariga - Dragonera što je kreditirano novcem te banke. Kajin tvrdi da nije znao za prodaju toga zemljišta, ni on niti Jakovcic, nitko osim Žufica, zato što se to od njih skrivalo.

Slaže se da o tome treba i danas razgovarati, ali dodaje da je u isto vrijeme državno zemljište u Istri prodavano po puno nižoj cijeni. Tako je zemljište oko Savudrije (Crveni vrh) prodano za 16 kuna, a u Barbarigi u prosjeku za 52 kune po metru cetvornom. Kako to da se danas ne govori o prodaji Anite iz Vrsara za samo 160 milijuna kuna, o ustupanju 56 posto Liburnije iz Opatije za nula kuna, pita saborski zastupnik.

Kajin takoder tvrdi da unatoc javnim prozivkama Jakovcic nema veze s Hypo bankom. Kako to kada je posredovao s Kultererom i oko prodaje Purisa, novinarska je primjedba. Na to je Kajin odgovorio da je kod Purisa bilo rijeci o borbi za opstanak toga poduzeca i radnih mjesta.

Isto tako smatra da treba ocuvati Hypo banku u Hrvatskoj kao šestu banku po velicini, kako ne bi povukla cijelu Hrvatsku za sobom. Bez investicija Hrvatska ce bankrotirati ali nikada se više ne smije dopustiti da se u Hrvatskoj pere novac.

Za krah ove banke kriva je kleptokracija prvih ljudi te banke koji su je pokrali iznutra, smatra Kajin. Nije kriv nitko iz Hrvatske, nju je upravo stvorio hrvatski novac i to onaj namijenjen kupnji oružja. Preko te i drugih banaka u Austriji, Italiji i Lihtenšajnu opralo se milijarde dolara. Hrvatska zna za preko 90 tajnih racuna ali nažalost do sada se nije vratila niti jedna kuna.

- Cuo sam za pricu da u Hypo ima oko 600 milijuna eura sa prostora ex Jugoslavije a da osim jednog bivšeg hrvatskog politicara nitko nije želio legalizirati svoj novac, kaže Kajin, ali nije želio otkriti ime politicara. Kriminal treba istražiti, rasvijetliti putove novca. Jednom rijecju konacno treba profitirati i istina, zakljucuje saborski zastupnik.


Podijeli: Facebook Twiter