Za pripremnih radova rivom neometano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iduci tjedan zapocet ce opsežan projekt dovršetka izgradnje obalnog kolektora pulskoga kanalizacijskog sustava. No, još uvijek nema mjesta panici, ne radi se o radovima na cetiri dionice duž pulske rive koji su najavljeni za pocetak ožujka i koji ce itekako utjecati na pulski promet.

Rijec je, zasad, o pocetku gradenja Crpne stanice Veli Vrh, sastavnog dijela obalnog kolektora i jedine preostale od cetiri crpne stanice koje ce otpadne vode koje su do sada završavale u Pulskom zaljevu usmjeravati na uredaj za procišcavanje na Valkanama.

Vadenje temelja hotela Central
Tijekom sljedeceg tjedna u industrijskoj zoni istocno od željeznicke pruge Pula - Pazin u izgradnju Crpne stanice Veli Vrh uvest ce se odabrani izvoditelj radova - pulska tvrtka Monte Serpo koja je izabrana kao najpovoljniji ponudac na javnom natjecaju.

Crpna stanica Veli Vrh je, dakle, posljednja u nizu od cetiri predvidene jer su tri vec izgradene, i to Riviera, Pošta-Uljanik i Stoja-T-Luka. Njezina izgradnja financira se bespovratnim državnim sredstvima putem HBOR-a, a vrijednost radova iznosi 3,5 milijuna kuna.

Na Crpnoj stanici Veli Vrh planira se spoj buduceg fekalnog Aerodromskog kolektora na koji ce se prikljuciti korisnici stambeno-gospodarskih zona od Šijanske šume do samog objekta, odnosno gravitirajuci dotoci iz dijela industrijske zone Šijana, naselja Veli Vrh, Ilirije i Tivolija.

Istovremeno, iduci tjedan istjece i žalbeni rok natjecaja za izvodenje radova na zaštiti južnih temelja zida nekadašnjeg hotela Central. Po isteku tog žalbenog roka potpisat ce se ugovor o izvodenju radova. Predvideno vrijeme trajanja tih radova iznosi 30 dana, a za to ce vrijeme na snazi biti privremena regulacija prometa koja ce omogucavati prometovanje Flaciusovom ulicom naizmjence jednom trakom.

Medutim, da bi se kanalizacija u Flaciusovoj dovršila, iz temelja hotela Cental moraju biti uklonjene i zašticene anticke spolije (dekorirani kameni blokovi). Razgradnja temelja i izdvajanje spolija rucno ce se iskapati uz pripomoc mehanizacije, stalni arheološki nadzor i nadzor ovlaštenog staticara te uz 3D lasersko snimanje. Po izvršenom snimanju spolije ce biti rucno izvadene i uskladištene.

Šijanski kolektor preko Punte
Prvi istinski prometni problemi mogu se ocekivati od druge polovice veljace, kada bi, prema planovima, trebala zapoceti izgradnja jednog od najvažnijih dijelova obalnog kolektora, novog šijanskog kolektora. On je od izuzetne je važnosti s obzirom na to da ce preuzimati fekalne vode iz jednog od najvecih onecišcivaca zaljeva, a to je postojeci stari šijanski kolektor.

Novi dio šijanskog kolektora, odnosno izgradnja takozvane rasteretne gradevine na kolektoru i pripadnih transportnih cjevovoda, izdvojit ce otpadne vode i usmjerit ih prema novoizgradenoj crpnoj stanici Riviera. Na taj nacin stvorit ce se preduvjeti da se po dovršetku izgradnje dionice kolektor - riva sprijeci svakodnevno izlijevanje otpadne vode u Pulski zaljev.

Vrijednost izgradnje novog šijanskog kolektora iznosi 2,4 milijuna kuna i takoder ce se financirati bespovratnim državnim sredstvima putem HBOR-a.

Izgradnja novog šijanskog kolektora najviše ce, uz radove na rivi, utjecati na pulski promet. No na proljece su ionako predvideni radovi duž rive pa ce dotadašnje prometovanje ovim dijelom grada biti preusmjereno na alternativne pravce.

Javnost ce o privremenoj regulaciji prometa, kažu u Herculanei, biti pravovremeno obaviještena.


Podijeli: Facebook Twiter