Za prijevoz učenika osigurano dodatnih 1,4 milijuna kuna

(Arhiva)
(Arhiva)

Uoči sjednice Skupštine Istarske županije, župan Valter Flego govorio je na konferenciji za novinare o rebalansu županijskog proračuna, što će ujedno biti glavna tema u Pazinu. Osvrnuo se i na istraživanje Instituta za javne financije, rekavši da je Istarska županija dobila veliko priznanje jer se rezultati istraživanja pokazali da se nalazi među top tri županije po transparentnosti, a upravo će transparentnost i otvorenost i dalje biti prioriteti županijske uprave, naveo je Flego.

U nastavku je govorio o nalazu Državnog ureda za reviziju za financijsko poslovanje Županije za 2015., godinu, kazavši da je Županija dobila najveću moguću ocjenu, a revizori su dali pozitivno mišljenje. "Naravno da uvijek ima prostora za daljnje poboljšanje i napredak, a upravo tome će ova županijska uprava i dalje težiti", istaknuo je Flego, dodajući da neće spavati na lovorikama, već će raditi još bolje.

Podsjetio je na novu metodologiju izrade županijskog proračuna, rekavši da su dosad u proračun bile uključene sve ustanove, osim Opće bolnica Pula, koja je bila u procesu sanacije.

Prema Flegovim riječima, prijedlogom se predlaže Proračun u visini od 1.235.500.000,00 kn, odnosno za 665.500.000,00 kn više u odnosu na sadašnji plan, a odnosi se na Istarsku županiju i njezine proračunske korisnike.  Povećanje se u najvećem djelu odnosi na uvrštenje namjenskih i vlastitih prihoda i rashoda Opće bolnice Pula u proračun, u iznosu od 632.023.930,00 kn, naglasio je Flego koji je izrazio zadovoljstvo što se proračun zbog poreza na dohodak puni bolje od očekivanog.

- Vidljivo je da se gospodarstvo oporavlja, a uspjeli smo ostvariti ukupno 9,3 milijuna kuna viška koje sada usmjeravamo u različite razvojne programe i projekte, istaknuo je Flego, dodajući da se proračun u odnosu na proteklu godinu puni puno bolje.

Najavio je povećanje kapitalne pomoći gradovima i općinama u iznosu od 593 tisuća kuna (Fond za ravnomjeran razvoj Istre), kao i 1,2 milijuna kuna za povećanje konkurentnosti istarskog gospodarstva. Ukupno 300 tisuća kuna Županija će donirati za pomoć izdavačkoj kući EDIT, a za obrazovanje je osigurano dodatnih 1,4 milijuna kuna, što će se usmjeriti za prijevoz učenika osnovnih škola.

Županija će iz proračuna izdvojiti i 100 tisuća kuna za obnovu vukovarskog Vodotornja, a župan je rekao da će cijela Istra kroz gradove i općine u obnovi sudjelovati s oko pola milijuna kuna. Za nove europske projekte osigurano je 2,4 milijuna kuna, na što je župan rekao da ne žele da im promakne niti jedna kuna iz fondova, dodajući da su svi novi projekti koji su odobreni uvršteni u predfinanciranje, kako bi Županija mogla sigurno broditi europskim fondovima do kraja ove godine.

Župan je na kraju ustvrdio da s nastavkom racionalizacije troškova poslovanja Županija planira uštedjeti dodatnih 200 tisuća kuna.

(Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter