Za prijevoz spasa zajedno rokeri, lionsovci, humantarci i građani

Donatori za Centar za inkluziju Buje
Donatori za Centar za inkluziju Buje

Tijekom 2014. godine sakupili su više od 100.000 kuna za kupnju neurofeedback uređaja za terapiju za djecu i osobe s neurorizicima, a ove su se godine mjesni odbori i udruge grada Umaga zauzele za nabavku nužno potrebnog kombija Centru za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama, čijih je sedam korisnika s područja Umaga.

Zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Niko Čančarević, pročelnik za društvene djelatnosti Slaviša Šmalc, predsjednik Mjesnog odbora Seget Roberto Nemaz, članovi Moto kluba Staaari Rokeri, predsjednik Lions kluba Novigrad-Umag Željko Gucunski te predsjednik Centra za inkluziju i podršku zajednici u Bujama Marko Perkov predstavili su humanitarne akcije za pomoć bujskom Centru.

Radno-kreativna aktivnost

Centar pruža usluge poludnevnog boravka osobama s intelektualnim teškoćama s područja bivše Bujštine. Aktivnosti se provode svakodnevno, u trajanju od šest sati, a ponekad i vikendom.

- Sportsko-rekreativna, radno-kreativna, inkluzivno-edukacijska i socijalizacijska aktivnost samo su neki od sadržaja koji se provode u Centru, rekao je Perkov te naglasio kako su sve aktivnosti usmjerene poboljšanju kvalitete življenja korisnika, kvalitetnom upotpunjavanju njihovog slobodnog vremena, psihosocijalnoj rehabilitaciji, praktičnom osposobljavanju i brizi o zdravlju. Važne su i radno-kreativne aktivnosti te educiranje korisnika za samostalan život, pripremu obroka i slastica.

- Rado smo se odazvali pozivu Centra za pokretanje ovogodišnje akcije prikupljanja sredstava za nabavku kombi vozila, naglasio je pročelnik Šmalc. Iz gradskog proračuna pokrivaju se troškovi prijevoza do Buja korisnika Centra s područja Umaga, što je ugovoreno s pružateljem usluge. Kako bi s jedne strane racionalizirali troškove gradskog proračuna, a s druge omogućili osiguranje svih potreba Centra za inkluziju Buje, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za nabavku kombi vozila.

Kombi s 8+1 sjedećih mjesta

Do 2014. godine raznim se aktivnostima Centra u Istri uspjelo prikupiti nešto više od 100.000 kuna, što je 50 posto od potrebnog iznosa. U planu je i nabavka kombija s 8+1 sjedećih mjesta koje s popratnim troškovima registracije i osiguranja košta oko 225.000 kuna. Grad Umag je iz proračuna za kupnju kombi vozila Centru uplatio 50.000 kn, a preostali iznos se planira prikupiti raznim humanitarnim aktivnostima do početka nove školske godine.

Predsjednik Mjesnog odbora Seget, Roberto Nemaz, s ponosom je istaknuo kako su na ovogodišnjoj zabavnoj manifestaciji humanitarnog karaktera prikupili 11.500 kn. Također, članovi Moto kluba Staaari Rokeri Umag, na 14. Moto susretu u Umagu su za Centar za inkluziju i podršku u zajednici prikupili 14.525 kuna. Staaari Rokeri su veliki humanitarci koji već dugi niz godina organiziraju humanitarne akcijame, te prikupljaju sredstva za najpotrebitije i samim time daju pozitivan primjer svima u zajednici.

Centar bliže ostvarenju cilja

Lions klub Novigrad-Umag, čiji je moto ''Mi služimo'', još je jednom potvrdio kako ponosno stoji iza ove izreke. Centru je uplatio iznos od 4.000 kuna, a prisutnima se obratio Željko Gucunski, predsjednik kluba, koji je naglasio kako Lions klub često kroz donacije pomaže najpotrebitijim osobama s ovog područja, te kako će zasigurno nastaviti to činiti i kod budućih humanitarnih akcija.

Ukupni iznos donacija za nabavku kombi vozila za Centar za inkluziju iznosi oko 182.000 kuna, u koje su uključeni svi donatori s područja Umaga, Buja i Novigrada. Ovom je prilikom zamjenik gradonačelnika Grada Umaga Niko Čančarević izrazio zahvalu svima koji su doprinijeli da Centar bude bliže ostvarenju cilja, te je pozvao sve sugrađane da se uključe u daljnje aktivnosti prikupljanja sredstava. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter