Za prijemnike u službenim vozilima HRT uplati 175.000 kn na račun RTV pristojbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od plaćanja RTV pristojbe doista se ne može pobjeći. Nakon što su od vlasnika prijevozničkih poduzeća na međunarodnim linijama, taksista i autobusnih prijevoznika zatražili redovito podmirivanje RTV pristojbe, u javnoj TV kući potvrđuju da taj namet plaćaju i oni sami. Iako su tv i radio prijemnici, računala i pametni telefoni koji se na Hrvatskoj televiziji koriste u proizvodnji programa zakonski oslobođeni plaćanje mjesečne pristojbe, ti se propisi ne odnose na službena vozila u vlasništvu javne televizije.

Perpetuum mobile

RTV pristojbu za službena vozila HRT-a plaća sam HRT, a što se financira, kao i cijeli rad javne televizije, iz pristojbe koju plaćaju svi građani i tvrtke koji posjeduju i koriste TV i radio prijemnik. Dakle, plaćanjem RTV pristojbe HRT-u građani omogućuju da on plati pristojbu samome sebi, što je birokratski perpetuum mobile koji se rijetko susreće u stvarnosti.

"Obavješćujemo vas da Hrvatska radiotelevizija plaća mjesečnu pristojbu za prijamnike koji se nalaze u 183 službena vozila Hrvatske radiotelevizije", stoji u odgovoru Službe za odnose s javnošću javne televizije, kojim su potvrdili da plaćaju same sebe.

Matematika pokazuje da HRT uplati na račun za sakupljanje RTV pristojbe - za spomenuta 183 vozila - 175.680 kuna na godinu, odnosno 14.640 kuna svakog mjeseca.

Račun za RTV pristojbu na Prisavlju bio bi daleko veći da kontrolori "pošteno" popišu sve radio prijemnike i TV uređaje koji se ne koriste za proizvodnju i kontrolu programa, odnosno za obavljanje djelatnosti, poput onih u televizijskim kafićima, računovodstvu, na porti ili u službi održavanja, ali i po redakcijama.

Za sve ostalo vrijedi 36. članak Zakona o HRT-u, gdje stoji da su "Osobe iz članka 34., stavka 4., ovoga Zakona oslobođene obveze plaćanja mjesečne pristojbe za druge uređaje za prijam radijskoga ili audiovizualnoga programa (računala, prijenosni komunikacijski uređaji i sl.) koji služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti, kao i nakladnici radija i televizije za prijamnike koji im isključivo služe za kontrolu vlastitoga emitiranog programa."

"U skladu s tim, službena računala i mobilni uređaji kojima se koriste zaposlenici Hrvatske radiotelevizije služe isključivo u svrhu obavljanja djelatnosti te Hrvatska radiotelevizija za njih ne plaća mjesečnu pristojbu. Napominjemo i da se to pravilo jednako odnosi na sve ostale pravne osobe i Hrvatskoj," kažu na Prisavlju i napominju "da je Hrvatska radiotelevizija nakladnik radija i televizije te je i temeljem toga oslobođena plaćanja mjesečne pristojbe za prijamnike koji joj služe za kontrolu vlastitoga emitiranog programa."

Drugim riječima, ispada da svi oni novinari i urednici, kojih ima na tisuće na Prisavlju, ni na koji način nemaju uvid u program koji emitira domaća ili strana konkurencija. Svi uređaji koje posjeduju služe im isključivo za kontrolu vlastitog emitiranog programa. Takva definicija neodoljivo podsjeća na neka po mnogobrojnih opravdanja koji građani bezuspješno pokušavaju plasirati neumoljivim kontrolorima u uzaludnom pokušaju da izbjegnu plaćanje pristojbe.

Za tenkove se ne plaća

RTV pristojbu, prema zakonskim odredbama ne plaćaju ni predškolske i školske ustanove, a nameta su oslobođena i neka druga ministarstva te privatne tvrtke koje se bave medijskom proizvodnjom jer se smatra kako im to služi za obavljanje nativne djelatnosti.

"RTV pristojbu ne plaćaju MORH, MUP te drugi medijski nakladnici, kao ni HRT za prijemnike koji služe za obavljanje djelatnosti," kaže glasnogovornik HRT-a Igor Medić.

On napominje kako kontrolori uopće ne posjećuju ni najveću novinsku kuću u Hrvatskoj jer njima radio i TV služe za obavljanje osnovne djelatnosti, dok vlasnici kamiona, primjerice, imaju obavezu plaćati RTV pristojbu jer se ne bave medijima.

Medić potvrđuje da RTV pristojbu ne plaća ni Hrvatska vojska "za radijske uređaje u tenkovima."

Javnost će svakako ostati zainteresirana činjenicom da, plaćajući RTV pristojbu, omogućuju i HRT-u da to čini jer ni sam nije uspio pobjeći od vlastita harača. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter