Za prevrtanje hladnjače krivi Herculanea ili Cesta

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Krivac za prometnu nesreću u Rizzijevoj kod Mornaričkog parka koja se dogodila u srijedu oko 10 sati kada se nasred ceste prevrnula hladnjača, prema izvješću policije, je pravna osoba zadužena za održavanje vegetacije uz tu prometnicu cestu. No, policija ne navodi o kojoj je konkretno tvrtki riječ. Prema svemu sudeći, radi se o pulskoj tvrtki Herculanei, budući da se druga tvrtka koja bi se mogla dovesti u vezu s održavanjem - tvrtka Cesta d.o.o., bavi, kako su nam rekli u jučerašnjem telefonskom razgovoru, isključivo održavanjem prometnih površina, a ne održavanjem vegetacije.

Grad će odlučiti o krivcu 

Nakon obavljenog očevida policijski su službenici utvrdili da je pravna osoba, odgovorna za izvođenje radova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta, propustila dužnost održavanja vegetacije u Rizzijevoj ulici. Naime, pojašnjeno je dalje u policijskom izvješću, djelatnici te pravne osobe nisu posjekli vegetaciju unutar slobodnog profila ceste, odnosno nisu osigurali slobodan prostor iznad cijele širine kolnika u visini od najmanje 4.5 metara, čime su izazvali prometnu nesreću s materijalnom štetom. Kako doznajemo, policija još ne zna tko je krivac za nesreću, je li to Herculanea ili društvo Cesta, zna se samo da je to pravna osoba zadužena za održavanje vegetacije uz cestu. Policija je stoga zatražila od Grada Pule informaciju tko je nadležan za održavanje vegetacije u tom dijelu Rizzijeve, i odgovor se očekuje ovih dana. 

- Nesreća se dogodila kada je 24-godišnji vozač upravljao teretnim vozilom Mercedes, osječkih registracijskih oznaka te je prilikom mimoilaženja s drugim vozilom, gornjim dijelom tovarnog prostora udario u stablo, koje se nalazilo iznad širine kolnika na visini manjoj od 4.5 metara. Uslijed udarca, vozilo se odbilo ulijevo i  prevrnulo na bočnu stranu na kolnik, izvijestili su dalje iz PU istarske. Drugim riječima, zbog stabla koje se nagnulo prema prometnici, gornji dio hladnjače udario je u gornji dio stabla zbog čega se hladnjača prevrnula. Promet tom ulicom bio je obustavljen do 15.50 sati, a nastala materijalna šteta broji se u više desetaka tisuća kuna.

Stablo je bilo vitalno

Kako nam kaže direktor Pula Herculanee  Igor Stari "ugovorom o obavljanju komunalne djelatnosti održavanja javnih površina sklopljenih s Gradom obvezni su povjerene poslove obavljati u skladu s pravilima struke, u ovom slučaju hortikulturne, koja nalaže održavanje zelenila u gradu na način da se redovitim obilaskom utvrdi stanje zelenila, a time i drvoreda s aspekta estetike i zdravstvenog stanja stabala".

- Dakle, hortikulturna struka razumijeva, kada su stabla u pitanju, uklanjanje suhih i polomljenih stabala i grana, a ne procjenu utjecaja zelenila na sigurnost prometa. Sama činjenica da je stablo ostalo na mjestu nakon udarca govori u prilog da je stablo bilo vitalno i da, po procjeni hortikulturne struke, nije bilo potrebno njegovo uklanjanje. Za procjenu sigurnosti prometa na cestama mjerodavnije su druge struke čije bi mišljenje s tog aspekta bilo prihvatljivije, ističe direktor Stari.

Prema Zakonu o cestama, dodaje, za stanje na nerazvrstanim cestama u koju spada i navedena ulica odgovorna je osoba kojoj je Grad povjerio poslove održavanja nerazvrstanih cesta, u okviru kojih su i poslovi ophodnje koji obuhvaćaju nadziranje stanja i prohodnosti javnih cesta, izvanrednih događaja na njima i meteoroloških uvjeta značajnih za sigurno odvijanje prometa; osiguranje iznenadno nastalog izvora opasnosti na javnoj cesti koji se nije mogao predvidjeti; provedbu mjera za zaštitu javnih cesta i prometa na njima; otklanjanje posljedica izvanrednih događaja na javnim cestama; osiguranje redovitih i izvanrednih dojava o stanju i prohodnosti javnih cesta te obavljanje radova redovitog održavanja manjeg obima na javnim cestama.

- Slijedom navedenoga ako je nešto, poput visine, protivno propisima, to treba utvrditi posebno obučena ophodarska služba, narediti Gradu uklanjanje stabala, a Grad Pula Herculanei dati  nalog za uklanjanje, ističe direktor Igor Stari. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter