Za prekogranicno povezivanje željeznicom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na koordinaciji održanoj u Buzetu inicirano je osnivanje medudržavnog radnog tima za rješavanje željeznickih, ali i cestovnih problema sa slovenske i hrvatske strane granice. Revitalizacija željeznickog prometa važna je za ekologiju, gospodarstvo, turizam i razvoj ruralnog prostora hrvatskog i slovenskog dijela Istre, jedinstven je stav predstavnika pogranicnog podrucja.

U sastav radnog tima, zakljuceno je, trebali bi uci predstavnici jedinica lokalne samouprave s obje strane granice, državnih institucija nadležnih za prometnu povezanost i infrastrukturu, gospodarskih udruženja, Primorsko-goranske i Istarske županije, Opcine Kopar te hrvatskog i slovenskog veleposlanstva.

- Svjedoci smo neuskladenosti izmedu hrvatskih i slovenskih željeznica, ali i hrvatskih te slovenskih cesta. Radni tim trebao bi ubrzati rješavanje ovih problema tim više što je i zbog pripreme gospodarstva za ulazak Hrvatske u Europsku uniju potrebno potaknuti nadležne institucije dviju zemalja da krenu u izradu prostornoplanske i projektne dokumentacije za rekonstrukciju željeznice i izgradnju željeznickog tunela kroz Ucku. Sutra ce u EU-u to biti jedna željeznica i jedna cesta pa pocnimo vec danas sagledavati i zajednicki osmišljavati željeznicke linije, izjavio je gradonacelnik Buzeta Valter Flego.

Uz bolje održavanje i modernizaciju željeznicke infrastrukture, potrebna su nova ulaganja u održavanje postojecih pruga, nabava modernijih vlakova te posebice uvodenje novih linija radi jaceg povezivanja slovenskog i hrvatskog podrucja u funkciji turizma, ali i svakodnevnih migracija lokalnog stanovništva.

Koordinaciju u Buzetu sazvao je procelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolovic, a uz gradonacelnika Buzeta i nacelnika Tinjana, predstavnike Grada Pule i Turisticke zajednice Buzeta, bili su nazocni i predstavnici Društva za slovensko- hrvatsku pogranicnu suradnju i druženje na podrucju eko-parka Kras kao i Opcine Kopar.


Podijeli: Facebook Twiter