Za pratitelje slijepih pola milijuna kuna 

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Udruzi slijepih Istarske županije predstavljen je danas projekt "Gledajte svijet našim očima"! za koji je udruga iz Europskog socijalnog fonda putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dobila bespovratnih 475,6 tisuća kuna. Kako je uvodno rekao predsjednik udruge Zlatko Kuftić, u sklopu projekta osigurat će se pratitelji slijepim osobama, i to tri za područje cijele Istre, ali i za članove temeljnih udruga Hrvatskog saveza slijepih prilikom dolaska u hostel ERKS Premantura. Sredstva su odobrena za period od 24 mjeseca.

- Ovim projekt zapravo se potvrđuje da država nema velikog sluha za osobe s invaliditetom ove kategorije. Mi zapravo radimo njihov posao, jer kada udruge ne bi postojale, netko bi ovo ipak morao raditi. Stoga smatram da na državnoj razini naš rad nije dovoljno vrednovan jer da jest, taj bi posao već bio zakonski reguliran, rekao je Kuftić.

Voditeljica projekta Katja Meden predstavila je detalje projekta koji je, kako je rekla, u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, a oni ga realiziraju u partnerstvu s Hrvatskim savezom slijepih. Poseban naglasak daje se, kaže Meden, na ruralne dijelove istarskog poluotoka koji su slabo prometno povezani što za slijepe osobe predstavlja veliku barijeru, ali i na ostale korisnike Hrvatskog saveza slijepih.

- Projektom će se omogućiti korisničkoj skupini od 30 slijepih osoba u dobi od 18 do 65 godina besplatnu videću pratnju, jer će dvije osobe sa sjedištem u Puli i Poreču biti na raspolaganju korisnicima na teritoriju čitave Istarske županije, rekla je Meden.

Kako to funkcionira u praksi ispričala je prof. Đina Tončić Fonović koja je potpuno slijepa osoba, dok je njen suprug gotovo slijep.

- Mi koristimo videćeg pratitelja vrlo često i mogu samo reći da mi je drago da ga imamo. Još mi je draže što će sada tu uslugu imati i svi slijepi u Istri. Brine me jedino što projekt ima rok trajanja pa se pitam što poslije? Nadam se da će biti dovoljno razuma da nam se ta usluga osigura sve dok dodatak koji primamo na ime kompenzacije zbog onoga što nemamo, a to je vid, ne bude dovoljan da si tu uslugu možemo sami platiti. Danas s 350 kuna koliko primamo mjesečno, to si ne možemo priuštiti, istaknula je Tončić Fonović.

Ispričala je i kako izgleda korištenje videćeg pratitelja. Kada treba, primjerice, ići kod zubara ili u trgovinu ili negdje drugdje, nazove u udrugu da zakaže termin, a onda u udruzi naprave plan.

- Ako trebam kod zubara biti u 9 sati, pratitelj dođe desetak minuta ranije, odveze nas, sačeka i vrati kući. Ako pak u isto vrijeme mora odvesti i nekog drugog, onda odveze svih na željene destinacije i potom redom skuplja kad smo gotovi, a mi ga čekamo u čekaonici. To je nama dragocjena usluga, istaknula je Tončić Fonović.

O samom poslu pratitelja govorili su Rajka Ivković, asistentica voditelja projekta te Irena Bratović i Ana Car, videće pratiteljice slijepim osobama. Istaknule su da pokrivaju široku lepezu poslova i široki spektar takozvanih socijalnih usluga. Rekle su da ovaj projekt zlata vrijedi jer se na terenu susreću s brojnim problemima slijepih i slabovidnih koji nailaze na nerazumijevanje okoline te se nadaju da će se iznaći sredstva da ovu uslugu dobiju sve osobe kojima treba. "Naši su korisnici sretni kada mogu izaći van, a upravo vani nailaze na jako velike prepreke i stoga im ovaj projekt može donijeti puno dobroga", rekle su pratiteljice.

Odobrena sredstva iz Europskog socijalnog fonda slijedeće dvije godine pokrivat će plaću pratitelja, prijeđenu kilometražu i sve ostale troškove planirane u pomno razrađenom proračunu. Ono što je problem, i o čemu će tražiti pomoć Hrvatskog saveza slijepih, je starosno ograničenje na 65 godina korisnika, a to se ne bazira, kako je rekao Kuftić, na uvjetima Europske unije, već na odluci Ministarstva koje je raspisalo natječaj.

(S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter