Za poznate Istrane kriza je poticajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kraj godine, još koji sat i tocka na 2011. I dok staru ispracamo s olakšanjem, vjerujuci da ce sve nestati praskom cepa šampanjca u ponoc na Silvestrovo, u novu godinu ulazimo sa strepnjom, pomalo praznovjerni s osobnim rezolucijama što želimo i što ne želimo. A kako u narodu kažu, kakav docek, takva je i godina, valja je i proslaviti na adekvatan nacin.

Kakva je bila 2011. , što ocekuju u 2012. i gdje ce proslaviti Novu godinu, upitali smo poznate Istrane koji su se tijekom godine pojavljivali na stranicama našeg Glasa Istre.

Stjepan Hauser, celist svjetskog glasa: - Ovo je bila moja godina. Život mi se u 2011. promijenio preko noci. U ovoj sam godini obišao cijeli svijet i bio u preko 40 zemalja. A sve je krenulo skoro prije godinu dana, tocnije 20. sijecnja 2011. kada smo Luka Šulic i ja snimili spot "Smooth Criminal" u kojem smo obradili pjesmu Michaela Jacksona. Malo kasnije krenuli smo na turneju s Eltonom Johnom, svirali s Georgeom Michaelom, sudjelovali u svjetskim TV showovima, potpisali ugovor za Sony. U Hollywoodu smo upoznali ljude o kojima smo ranije samo citali ili ih slušali. A sve se to dogodilo u samo nekoliko mjeseci. Bila je ovo godina iz snova. A 2012.? Pa ona je vec maksimalno bukirana. I bit ce još veci kaos, što je dobro. Volio bih ipak i koji dan više, a biti ce još gore, naravno, u onom pozitivnom smislu. Za docek Nove još ne znam, negdje u Hrvatskoj. I bit ce neradno.

Anja Stehlik, modna dizajnerica: - Ovu cu godinu pamtiti po radu na vlastitoj ženskoj kolekciji, promociji muške kolekcije Tsunami odijela u Zagrebu, lansiranju linije kupacih kostima. Želim da se tako radno nastavi i u 2012. te da ostvarim veci poslovni uspjeh i još veci rad na vlastitom brendu. Docek ce biti na stanciji u Buzetu s deckom i društvom. Za tu cu prigodu odjenuti žutu plišanu haljinu. Bit cu sva u zlatnim tonovima, ta boja simbolizira uspjeh.

Korado Korlevic, predsjednik Astronomskog društva Višnjan i voditelj višnjanske zvjezdarnice: - Godinu koja ce za koji dan biti iza nas pamtit cu po hrpi problema. Dogodilo se da su nas lopovi posjetili nakon Astro festa i pokrali kasicu prasicu, kompjutere, ali i važne radove te sam sretan što smo konacno došli do kraja godine koju ne želim pamtiti. Što se tice posla, kao da smo postavili temelje i sjeme za neke odluke kojima bi se trebale promijeniti stvari. Kriza je poticajna, i velika šansa za promjene koje se ne smije propustiti.

U 2012. ocekujem puno posla i pokretanje nekih projekata, ostvarenja i edukacija u zvjezdarnici. Bit ce i više zvijezda, i to doslovno, jer je u Hrvatskoj u 2011. donijet zakon o svjetlosnom onecišcenju koji je prihvatila i Istarska županija i u turisticka zajednica. A novu cu godinu provesti tradicionalno. Naravno, u zvjezdarnici.

Helena Minic, glumica INK-a: - Ovu godinu pamtit cu po zdravlju, i to dobrom. Daj bože da bude tako u 2012. Što sam starija, zdravlje mi je jedina želja. A novogodišnji tulum bit ce u centru Zagreba u klubu s 50-ak prijatelja. Bit cu odjevena u malu crnu haljinu s otvorenim ledima i crvenim ružom na usnama.

Serdo Valic, glazbenik i dobitnik Istriane: - 2011. je najbolja godina do sada, ikada. Imao sam brdo gaža, snimio CD i po drugi put osvojio Istrianu za naj-Istrijana po glasovima slušatelja Radio Pule. Tako da cu biti presretan ako takva bude i 2012., pa cak i malo gora. Najbitnije je zdravlje. Novu godinu provest cu na pulskom Forumu, gdje cu voditi Docek Nove godine, to je super. Meni je posao zabava.

Alen Sinkauz, glazbenik i basist "East Rodea": - Godinu cu pamtiti po zadnjem albumu "Morning Cluster" i gostovanju na Terraneo festivalu u Šibeniku. Što se tice kazališne produkcije, definitivno bih izdvojio nastup na Dubrovackim ljetnim igrama s predstavom "Prizori s jabukom" Ivane Sajko. Pamtit cu ju i po drugom Audioartu, medunarodnom festivalu eksperimentalne i improvizirane glazbe koji je održan u pulskim galerijama "Makina" i "Cvajneru".
U 2012. htio bih povjerovati novoj ministrici kulture Andreji Zlatar i nadam se da ce imati dovoljno snage za promoviranje i podršku nezavisnoj kulturnoj sceni i suvremenoj umjetnosti u svakom pogledu. Novu godinu provest cu u Ljubljani s bratom Nenadom Sinkauzom i plesacicom i koreografkinjom Mala Kline s kojom cemo baš na posljednji dan godine, 31. prosinca, izvesti glazbeno-plesni performans.

Lana Gojak, glumica INK-a: - Godinu cu najviše pamtiti po nekim privatnim situacijama u kojima sam najviše naucila o sebi. Dosta sam radila na sebi i stalo mi je da se nadogradujem kao osoba, otkrivam mirniju i staloženiju stranu. To nije lagan proces i idem k tome u 2012. godini. Želim nekako postici osobni i intimni mir i biti sama sa sobom na miru. Ma radi se o tome da kada si sam sa sobom u miru, onda možeš funkcionirati i s ostalima. Mislim da sam nakon dugo vremena na "ti" sama sa sobom, što je odlicno, tako da u sljedecoj godini nemam nekih ocekivanja. Želim što sam na osobnom planu radila na 2011. da se tako nastavi i u 2012. Želim mirnocu, srecu i ispunjenost, a nakon toga i dobre uloge. Naravno, dobro bi došao i neki frajer, imam ulogu i za njega. Što se tice doceka, nakon Božica u Puli, Novu godinu docekat cu u Zagrebu na tulumu s kolegama i bliskim prijateljima. Trebala je to biti lagana vecera koja se pretvorila u tulum, za sada. Vjerojatno cemo "minglati" po gradu, koncertima, stanovima. Ma to je vecer kao i svaka druga, samo šljokicastija, u kojoj je bitno da su ruž i haljina crveni.

Ivor Viškovic, klavijaturist benda Radio Aktiv: - Bila je ovo godina Radio Aktiva. Pobijedili smo na 15. hrvatskom glazbenom festivalu u Zaboku, najjacoj gitarijadi demobendova u Hrvatskoj i na HR demoklubu 2. programa Hrvatskog radija. I naravno, pamtit cu 2011. i po pocetku snimanja albuma u studenom. Sljedece godine želim još više svirki i da album saživi i naide na plodno tlo. A Nova godina bit ce neradna, svatko iz benda provest ce je sa svojim društvom.


Podijeli: Facebook Twiter