Za povrat štednje u Ljubljanskoj banci 6-7 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stari štediše Ljubljanske banke u BiH i Hrvatskoj morat će čekati više godina da dođu do svojih uloga i nakon što je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u Strasbourgu u srijedu konačno presudio da je Slovenija odgovorna za povrat njihovih deviznih depozita i da to nije sukcesijsko pitanje, navode u četvrtak slovenski mediji.

Slovenija u tzv. sukcesijskom fondu, koji je stvoren kao rezerva za takva potraživanja, ima 80 milijuna eura, dok glavnica dugova Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH s 1991. godinom iznosi 250 milijuna, a zajedno s kamatama 500 milijuna eura pa presuda donosi velik financijski udarac za Sloveniju, navodi ljubljansko Delo.

Prema presudi iz Strasbourga, Slovenija sada mora pripremiti mehanizam za isplatu odšteta i uloga starim štedišama izvan Slovenije, na isti način na koji je 90-ih godina isplatila slovenske devizne štediše, te ga predstaviti tajništvu Vijeća Europe koje će nadzirati izvršenje presude, a to će trajati najmanje godinu dana, navodi vodeći slovenski list.

Tek nakon toga uslijedilo bi prihvaćanje odgovarajućeg zakona o isplati u slovenskom parlamentu, a šest do sedam godina realan je rok u kojemu bi onda štediše mogli biti u cijelosti namireni, navodi Delo.

Ako se u mehanizmu za štediše iz Hrvatske i BiH primijeni model kojim su isplaćeni slovenski štediše, to bi značilo da bi najprije bili isplaćeni štediše s manjim potraživanjima do 500 eura, dok bi ostali bili isplaćeni u pet godina, u deset obročnih tranši. 

Prema tom scenariju, svi štediše bili bi isplaćeni preko slovenskih banaka, a proces isplate trajao bi približno šest do sedam godina, navodi list.

Josipović: Presuda  čekivana
 
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako je za njega odluka Europskog suda za ljudska prava o povratu novca štedišama Ljubljanske banke očekivana, jer je u skladu sa zakonom i pravdom.

"Ne mislim i ne vjerujem da bi ta presuda trebala utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske. Naši odnosi su vrlo dobri, a presudio je sud europske razine, i ne može nam se prigovoriti da smo mi tu nešto pristrani", rekao je Josipović tijekom obilaska Hrvatskog zagorja, gdje će posjetiti kuću Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i rodnu kuću Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu naložio je Sloveniji da vrati depozite hrvatskim i svim drugim štedišama Ljubljanske banke izvan Slovenije, onako kako je to napravila u slučaju slovenskih štediša prije dva desetljeća. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter