Za poticanje razvoja gospodarstva Grad Rovinj osigurao 1,2 milijuna kuna

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

Odjel za proračun, gospodarstvo i europske fondove Grada Rovinja osigurao je sredstva za provedbu programa koji se odnose na razvoj gospodarstva. Za tu namjenu u gradskoj je kasi osigurano 958 tisuća kuna i oni se tiču različitih gospodarskih potpora i kreditiranja. U sklopu potpora, nalaze se i nepovratna sredstva koja Grad daje za razvoj poduzetništava i to u iznosu 250 tisuća kuna.

Pomoć onima koji tek počinju

- Program poticanja razvoja poduzetništva provodi se već treću godinu za redom a njen je osnovni cilj smanjiti početne financijske izdatke poduzetnicima i to u samom startu pokretanju poslovanja. Nadalje, ove se mjere provode i zbog poticanja mikro i malih poduzetnika da iskoriste sredstva iz EU fondova za projekte koji promiču gospodarski razvoj, smanje troškove rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, povećaju konkurentnost, rast i razvoj poduzetništva te naposljetku dobiju i  dio sredstva za zamjenu dotrajalih strojeva, alata i druge opreme, objašnjava Ana Karlaš, viša stručna suradnica Odjela za proračun, gospodarstvo i europske fondove Grada Rovinja, navodeći i da se ovaj program provodi treću godinu za redom.

Na pitanje kako poduzetnici koriste i iskazuju li interes za bespovratnim sredstvima (najviši pojedinačni iznos potpore je deset tisuća kuna), Karlaš odgovara kako je moglo biti i bolje.

- U protekle dvije godine interes za potporama i nije bio najbolji, a razlog tomu čini mi se da je u neinformiranosti građana, smatra Karlaš, objašnjavajući i da je riječ o iznimno jednostavnoj i brzoj proceduri u kojoj, ovisno o mjeri, poduzetnik može dobiti od 1.500 pa do najviše 10 tisuća kuna.

- Vrlo konkretno, potpora novoosnovanim obrtima i tvrtkama iznosi 50 posto od prihvatljivih troškova i taj iznos ne može biti viši od pet tisuća kuna po korisniku. Isti postotak i ista visina bespovratne potpore odnosi se i na financiranje pripreme i kandidiranje EU projekta (a tiču se naknade za konzultante izradu poslovnog plana ili studije), kao i na ulaganja u standarde kvalitete, kaže Ana Karlaš, od koje doznajemo kako će Grad za potrebe subvencije troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita, također platiti pedeset posto troškova, no s najvišim limitom od 1.500 kuna po osobi koja se usavršava, odnosno maksimalno za tri osobe po poslodavcu.

Manji iznos komunalnog doprinosa

Uz to, najviši iznos koji se pod određenim kriterijima (a prvi je da je riječ o osobi koja ima registriran obrt u Rovinju) može dobiti je maksimum deset tisuća kuna po jednoj zaposlenoj osobi (a dana je mogućnost zaposlenja tri osobe maksimum). Posljednja, poticajna mjera za poduzetnike tiče se smanjenja visine komunalnog doprinosa i naknade za ulaganja na području poduzetničkih zona u Rovinju i Rovinjskom Selu, i ona se kreće u rasponu od 35 do 75 posto ovisno o vrsti ulaganja.

- Cilj je utrošiti sva planirana sredstva i dati što više poticaje jer to bi bio i vrijedan pokazatelje da grad živi, odnosno da se otvaraju nova radna mjesta i proslovni procesi, veli viša stručna službenica Odjela, napominjući i da je javni poziv za programe poticanja razvoja poduzetništva otvoren do 20. prosinca. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter