Za poticanje gospodarstva 800 tisuća kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Boris Miletić predstavio je 96 usvojenih akata u posljednja dva mjeseca. Među tako velikim brojem jučer prezentiranih odluka ipak se ističe ona kojom će Grad Pula i ove godine, u svrhu poticanja razvoja poduzetništva na području Pule, dodijeliti 800 tisuća kuna potpora. Doduše, prošle je godine taj iznos bio milijun kuna. Poticanje će se provesti kroz dodjelu potpora sa sedam mjera: potpore novoosnovanim tvrtkama; potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata; potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje; sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete; potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju; subvencioniranje troškova polaganja stručnih i majstorskih ispita; te potpore za sufinanciranje pojedinačnog nastupa poduzetnika na međunarodnim sajmovima.

Ciljevi potpora su smanjenje početnih financijskih izdataka poduzetnika prilikom pokretanja poslovanja, potom potaknuti mikro i male poduzetnike da koriste sredstva iz EU fondova te smanjenje troškova rada u procesu samozapošljavanja ili zapošljavanja novog djelatnika, odnosno potaknuti zapošljavanje nove radne snage i povećanje konkurentnosti kroz dodatnu edukaciju i uvođenje standarda kvalitete. Usto se želi povećati udjel inovativnih gospodarskih subjekata koji će generirati rasti i razvoj, te jačati pozicije gospodarskih subjekata na inozemnom tržištu i omogućavanje širenja poslovanja. Svi zainteresirani mogu tekst javnog poziva, obrasce Zahtjeva za dodjelu potpora te Izjavu o korištenim potporama male vrijednosti preuzeti na www.pula.hr..

Među ostalim odlukama tu su i opremanje komunalnom infrastrukturom područja Sv. Katarina-Monumenti, potom odluke o dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji, te odluke o upisu u vrtiće. Također, i one o raspisivanju natječaja za autotaksi dozvole, dodjeli gradskih prostora neprofitabilnim udrugama te priznanja ulaganja u prostore zakupcima. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter