Za poticanje gospodarstva 2,4 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"U sklopu 'Programa IPA Jadranska prekogranicna suradnja' Istarska razvojna agencija (IDA) sudjeluje s osam prijavljenih projekata namijenjenih poticanju istarskog gospodarstva", rekao je na konferenciji za novinare direktor IDA-e Darko Lorencin te naglasio da ukupna vrijednost projekata iznosi 18,2 milijuna eura od cega je 2,4 milijuna eura namijenjeno toj istarskoj agenciji.

Naglasio je da je glavni cilj programa IPA jacanje održivog razvoja jadranske regije te poticanje prekogranicne suradnje svih zemalja koje imaju izlaz na Jadransko more pa tako u programu sudjeluju clanice EU-a Italija, Slovenija i Grcka, Hrvatska kao zemlja kandidatkinja te Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija i Crna Gora kao potencijalni kandidati. Kao najznacajniji projekt Lorencin je izdvojio "Metris Plus" kao nastavak projekta "Metris", u sklopu kojeg je u Puli zaživio prvi istarski centar za istraživanje metala. Pritom je rekao da ce taj centar svoja vrata i službeno otvoriti u ponedjeljak.

IDA ce za realizaciju projekta "Metis Plus" na raspolaganju imati približno 887 tisuca eura, koji ce se iskoristiti za eko-inovacije na podrucju procišcavanja voda, ponajviše u radu komunalnih poduzeca. Projekt "Infinet" vezan uz promociju razvoja gospodarstva IDA-i donosi gotovo 116 tisuca eura, dok ce projekt "Sinop", u vrijednosti od 175 tisuca eura, biti namijenjen razvoju prekogranicnog informacijskog sustava i stvaranju javno-privatnog partnerstva u lokalnim infrastrukturnim projektima.


Podijeli: Facebook Twiter